fredag 21 mars 2014

Kyckling?

Jag kan bara inte låta bli att lägga ut ett inlägg om den kycklingsallad som finns på Espresso House. En person i min omedelbara närhet gjorde mig uppmärksam på just kycklingen i salladen. Innehållet i kycklingen (!) är inte det man tar för givet; 100% kyckling utan: 80% kycklingfilé, vatten, salt, dextros, maltodextrin, D-xylos, tapiokastärkelse, zartin och kycklingsmak.
 
Än en gång ett strålande exempel på matfusk, Kyckling som till åttio procent består av kyckling. Inte nog med att den innehåller flera socker- och stärkelsekomponenter utan även "kycklingsmak". Det är nog det som äcklar mig allra mest i detta fall. Det är nästan så att man dör lite grann. Eller åtminstone vill kräkas lite lätt. I konventionell kycklinguppfödning föds kycklingar upp under vidriga förhållanden matade med kraftfoder för att växa fort, så fort att deras ben inte klarar bära dem. Kraftfodret som till största delen är sojamjöl innehåller antibiotika. Efter slakt sprutas vätska in i köttet för att det ska bli mörare. Slutprodukten är ett smaklöst kött som stressats fram. Det är inte ovanligt att kycklingfilé i frysdisken innehåller upp till 40% vatten. Inte konstigt att det köttet är billigt. Alternativt att vattnet i det är väldigt dyrt...
 
Kyckling med vatten, kycklingsmak och socker - praktiskt? smart? gott? oetiskt? vad tycker ni?
 
 
Ser gott ut och smakar ok

2 kommentarer: