tisdag 17 december 2013

Gravad lax - Gordon Ramsay

Jag har en ny favorit. Gordon Ramsay. I hans säsong av "Ultimate christmas" på TV8 har han lagat mat rakt igenom rutan. Så till den milda grad att till och med dofterna går att uppfatta. Han pratar i termer som "sexy", "juicy", "beautiful", "delicious". Matporr när den är som bäst. I går kväll påbörjade jag ett av hans recept. Rödbetsgravad lax. Just nu gosar den till sig i kylen och vänds omsorgsfullt av mig med jämna mellanrum. Hur resultatet blir återkommer jag med då den är färdig. Nu är det dags att ta hand om resterna på bilden. Kanske en grönkålssoppa med lax till torsdag?


Tidigare har Livsmedelsverket rekommenderat att fisk som ska gravas fryses in i minst tre dygn. Det är för att parasiter som förekommer i fisk dör vid upphettning till 60 grader i en minut eller vid frysning i tre dygn. Om frysningen sker före eller efter gravningen spelar ingen roll. Nu har dock SLV ändrat i sina rekommendationer och skriver att det inte finns anledning att frysa odlad lax innan den gravas eller äts rå i exempelvis sushi då det visat sig att parasiter nästan uteslutande finns i viltfångad lax. Detta gäller endast lax så vid gravning av annan fisksort rekommenderas fortfarande frysning före eller efter gravning. 

1 kommentar: