onsdag 18 december 2013

Ischoklad

Ischoklad är toppengodis för LCHF:are då det till hälften består av fett. Dessutom nyttigt fett; mättat. Kokosfett innehåller bland annat laurinsyra, som även finns i modersmjölk. Kaprylsyra är en annan fettsyra i kokosfett. Båda dessa har en bevisat bakteriedödande funktion i kroppen och tros kunna skydda mot virus, bakterier, svampar och parasiter. För en tid sedan skrevs det bland annat flera artiklar om kokosfettets goda påverkan på munhålan och hur det kan ersätta tandkräm. Här är en från Sience Daily 2012. Nedan finns en bild på de tre olika ekologiska kokosoljorna/kokosfetterna som finns i vår Ica-butik. De finns i två varianter, nämligen deodoriserade eller icke-deodoriserade. När kokosoljan deodoriseras tas kokossmaken och kokosdoften bort, med hjälp av vattenånga.  De nyttiga fettsyrorna finns kvar. Visserligen går man miste om ett fåtal vitaminer i processen men kokosfett äts inte för vitaminernas skull utan för fettets goda påverkan på kroppen och dess goda smak. Båda sorterna är fasta i rumstemperatur. Fettet tål mycket höga temperaturer och är därför utmärkt att steka i.




Ischoklad

Choklad 85-90% 
Kokosfett utan smak
Ekologiskt vaniljpulver 
Ev mandel

Smält lika delar av choklad och kokosfett. Smaksätt med ekologiskt vaniljpulver.

Använd gärna flagad eller hackad mandel som smaksättning. 

1 kommentar:

  1. Smaskens - jag har blivit helt beroende av mandelsplitter! Ännu enklare att laga :)

    SvaraRadera