torsdag 5 december 2013

Gräddsås utan blodsockerstegring

Idag är barnen lediga från dagis. Vi har i väntan på utlovad storm stannat inne. Till lunch gjorde vi köttbullar enligt min mormors recept med kryddpeppar och nejlika. Här kommer tips på världens enklaste gräddsås som görs på stekskyn från köttbullarna. Fettet från pannan, grädden och osten ger en hög andel fett. Såsen är helt fri från tillsatser, modifierad stärkelse, socker och annat trams. Stärkelse och socker som tillsätts de industriella varianterna gör att blodsockret höjs och produktionen av insulin sätter igång. Insulin är kroppens fettinlagrande hormon och ser därmed till att fettförbränningen avstannar och att kroppen lagrar fett i cellerna. Genom att använda sig av stärkelse och aromer i såsen kan man dra ner på de andra mer kostsamma ingredienserna, som grädde i detta fallet. Kortfattat kan sägas att grädden i gräddsåsen ersätts med vatten, förtjockningsmedel och arom med en utspädd, kolhydratstinn och hälsofarlig sås som slutresultat. Den är kostsam för hälsa, ekonomi och för miljön med framställning av alla sina onaturliga tillsatser. Såsen nedan är inte bara god och nyttig, den går dessutom fortare att svänga ihop än tiden det tar att öppna en ketchupflaska i kylen eller klippa upp en förpackning med industriell "gräddsås". Det behövs bara en liten mängd av den goda såsen för att den ska ge en behaglig och lång mättnadskänsla.
 
Gräddsås till köttbullar
 
Sky från stekning av köttbullar
3 dl grädde
1 tsk soja
2,5 dl riven smakrik ost
salt, peppar och timjan
 
Häll alla ingredienser i stekpannan köttbullarna är stekta i. Låt den puttra några minuter innan den serveras till köttbullar. Osten i såsen gör att den blir tjock helt utan redning. Ost är bra att ha i såser och även i soppa när en tjockare konsistens efterfrågas.
 
Vi hade även broccoli som tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar