onsdag 25 juni 2014

Småländsk mat på Astrid Lindgrens värld

På Astrid Lindgrens värld har man, förutom alla Astridkaraktärer, satsat på maten. För några år sedan sa man tack och adjö till hamburgare med pommes, friterad spätta och annan skräpmat. Hej och välkommen sades istället till Fredrik Eriksson, närproducerad, ekologisk, god, vällagad och riktig mat. Det tycker jag är riktigt riktigt glädjande. Så där glädjande långt in i själen. Redig småländsk mat! Till lunch åt jag raggmunkar med fläsk, sallad från buffé och vatten. På alla ställen där kaffe såldes fanns även färsk mjölk och inte mjölkpulver eller annan behandlad long-lifemjölk. Alla kaffeställen hade dessutom bryggkokare och inga automater med sockerstinna mjölkpulver som mest brukar smakar illa. 

På kvällen besökte vi Linnesas restaurang och kunde där njuta av småländska smårätter med isterband, kroppkakor och lingonsill med prästost. Till efterrätt kunde jag inte motstå desserten med namnet "ett redigt bonnakalas" som bestod av ostkaka och kalvdans. Med smaker från denna måltid var det inga problem att köra den 40 mil långa resan hem med resten av familjen snarkandes i bilen. Visserligen var dagens intag inte särskilt kolhydratlågt men kvaliteten och smakerna var värda dem. 

Småländska smårätter - lingonsill, prästost, kroppkakor och isterband

Kalvdans och ostkaka - ett redigt bonnakalas

En redigt mätt familj


Om ni reser till Vimmerby och vill övernatta kan jag varmt rekommendera Vimmerby stadshotell på torget. Ett anrikt hotell med en klart lchf-anpassad frukostbuffé. 

1 kommentar:

  1. Vad roligt att de satsar på maten. inte alla ställen som gör det. Gäller inte bara för barn, även för vuxna. ALV får vi väl planera in ett besök på framöver men troligtvis inte i år...
    Förresten. Har du läst din mail? Vi försöker få till en träff till hösten!:)

    SvaraRadera