torsdag 15 maj 2014

Chiapudding på mandelmjölk

Dagens frukost. Chiapidding, bär, créme fraiche, kaffe med grädde och ägg. 

Chiafrön har i långa tider varit basföda i Mexiko  hos aztekerna. De blev superhypade som mirakelfrön bland löpare för några år sedan. Några som länge ätit dem är den Mexikanska tamahumarastammen som anses vara världens bästa långdistanslöpare. Fröna är rika på omega-3, protein och fiber. Den största andelen av de kolhydrater som finns i fröna är kostfiber som inte kan tas upp i tarmen och därmed passager igenom utan att sockret bryts ner. De är dessutom jättebra för magen och tarmarna eftersom de bildar en gelé när de sväller och därmed förhindrar förstoppning. De sväller 12 gånger sin egen vikt. 

Nu är jag ju verkligen ingen långdistanslöpare men jag tycker om de där små fröna i alla fall och dess nyttiga egenskaper. I gårkväll förberedde jag dagens frukost, chiapudding på mandelmjölk från Alpro. Mandelmjölken är helt mejerifri och görs endast av rostade mandlar och vatten. 


Chiapudding på mandelmjölk

4 portioner

1 dl chiafrön
2,5 dl mandelmjölk
1 tsk vaniljpulver
Tinade eller färska bär
Créme fraicheklick

Blanda frön och mandelmjölk och låt det svälla i kylskåp över natten. Servera med bär och en klick créme fraiche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar