onsdag 19 februari 2014

Meatza - pizza på färsbotten

Ikväll var vi många runt middagsbordet. En mättande Meatza passade därför bra. Inspirationen till min version fick jag från Erikas vardagsfest. Detta är en rätt som påminner om pizza men som består av en färsbotten istället för traditionell pizzabotten. Riktigt gott och jag fick tummen upp från alla runt bordet.
 
Inledningsvis gräddas botten. Allt fett och köttsaft stannar kvar i köttet och på plåten vilket gör att smakerna blir koncentrerade och höga. En mustig tomatsås och goda tillbehör på toppen tillsammans med smält ost gjorde den till en ny favorit. Till meatzan åt vi precis som Erika tzatsiki och sallad. Vi hade även en stark sås på olja, sambal och tomatpuré.
 
 

 
sallad, dressing och tzatsiki
Meatza

6-8 portioner
 
Köttfärsbotten
1 kg skinkfärs
2 ägg
1/2 dl grädde
1 msk persilja
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser till botten och tryck sedan ut den på en bakplåtspappersklädd plåt så att den täcker hela pappret. Den ska vara mellan 0,5 och 1 centimeter tjock. Grädda på 225 grader i tio till femton minuter. Botten kan med fördel svalna en stund så sugs fett och vätska från gräddningen in i köttet och håller det saftigt.
 
Tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
olivolja att steka i
1 msk tomatpuré
1-2 tsk rökt paprikapulver
1 burk krossade tomater
1 msk oregano
salt och svartpeppar
 
Låt vitlök och gul lök bli mjuka under lång tid i olivolja på svag värme. Tillsätt tomatpuré, höj värmen och låt den fräsa en kort stund. Häll på tomater, paprikapulver, oregano. Låt koka på svag värme i minst en halvtimme så att smakerna utvecklas när vätska kokar in och smakerna koncentreras. Smaka av med salt och peppar.
 
Topping
1/2 liter skogschampinjoner
smör att steka i
50 gram mozzarella
3 dl riven smakrik ost
oliver
2 tomater
 
Förväll svampen och tillsätt en rejäl klick smör när allt vatten kokat in. Fräs i smör en stund. Dela mozzarellan. Riv osten. Skiva oliverna. Skiva tomater. Fördela de olika ingredienserna ovanpå färsbotten.
 
Grädda på 225 grader i tio minuter. Sätt på grill mot slutet om osten inte fått fin färg. Servera med tzatziki, sallad och dressing.

2 kommentarer:

  1. Visst är det gott! Och så kul att man kan variera smaken och toppingen som man vill. :-)

    SvaraRadera
  2. Verkar som ett häftigt recept! Var kommer det ifrån? Blir jag sugen på att testa minsann..

    SvaraRadera