tisdag 7 januari 2014

Studie om mjöl, margarin och söta drycker

En intressant forskningsrapport från Harvard om hur vi påverkas av bland annat mjöl, margarin och söta drycker refererar Svenska dagbladet till idag. Artikeln finns att läsa här.

Tänk på att söta drycker inte bara är läsk. Jag har jämfört sockermängden i några drycker nedan.

Coca cola: 10,6 gram socker
Proviva: 12 gram socker
Mer: 10,9 gram socker
Bravo äppeljuice: 9,5 gram socker

Dessa drycker innehåller alla mängder av socker och ett glas Proviva höjer alltså blodsockret och insulinnivåerna mer än ett glas Coca cola gör. Faran med att ha höga insulinnivåer är att fett lagras in i kroppens celler och risken för metabola sjukdomar som högt blodtryck, övervikt, hjärt-/kärlsjukdom och diabetes ökar. Insulin är kroppens fettinlagrande hormon. Genom att hålla blodsockret nere med hjälp av lågkolhydratkost håller man automatiskt även insulinnivåerna nere på hälsosamma nivåer.

Den snabba blodsockerstegringen som söta drycker ger innebär inte endast högt blodsocker och höga insulinnivåer. De driver dessutom på så att hunger och sug efter att äta mer, kommer avsevärt mycket fortare än vid intag av lågkolhydratkost. Det kan skapa en onaturlig eller falsk hungerskänsla. Intag av naturliga fetter och undvikande av socker och stärkelse ger däremot istället både en lång och en naturlig mättnadskänsla.

1 kommentar: