fredag 28 februari 2014

Dressing på sherry och sardeller

Här kommer ett fredagstips på en väldigt lyckad dressing. Förra helgen fick den ge smak åt serranoskinka, sallad och nötter hemma hos oss. Trevlig helg!


Dressing på sherry och sardeller

4 portioner

1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
2 tsk citronsaft
1 msk torr sherry
1 pressad vitlöksklyfta
4 sardeller och lite olja från burken
1,5 - 2 d rapsolja
3 msk olivolja
0,5 dl smakrik riven ost
några msk vatten
salt och peppar

Blanda äggula, vinäger, senap och sherry. Vispa sedan ner oljorna i det. Tillsätt oljorna droppvis och vispa hela tiden. Smaksätt sedan med vitlök, sardeller och ost innan den slutligen smakas av med salt och peppar. 
 

torsdag 27 februari 2014

Müsli - low carb

Här kommer ett recept på müsli som är supergod till frukost men även i desserter varvad med bär och vispad grädde eller fet yoghurt med vaniljpulver. 

 
 
 
Müsli - low carb
 
5 dl fiberhavregryn 
2 dl grovt hackad mandel
2 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl sesamfrön
1,5 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl smaklös kokosolja/kokosfett
2,5 dl vatten
3 msk honung
2 st rivna bittermandlar
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk stött kardemumma
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält kokosoljan på svag värme på spisen. Tillsätt vatten, honung och kokosoljan till de torra ingredienserna. Bred ut på plåt och baka i ugn på cirka 175 grader i 30-40 minuter. Rör om 3-4 gånger under tiden. Ta ur ugnen och blanda eventuellt i exempelvis gojibär eller kakaonibs.
 
Vill man ha en riktigt kolhydratlåg müsli kan havregryn och honung uteslutas.

onsdag 26 februari 2014

Förmiddagsfika

På min Ica finns en spansk salami som heter Alejandro. Han är fin han och här fikar vi tillsammans. Den finns som grov- eller finmald och är helt fri från tillsatser. Fråga gärna efter honom!


tisdag 25 februari 2014

Timjanstekt korv med hög kötthalt och cole slaw

Kvällens mat bestod av korv, dijonsenap, cole slaw och sallad. Titta efter korv med hög kötthalt så slipper man matfusk med stabiliseringsmedel, stärkelse och socker som alla är kolhydrater och snabbt blodsockerhöjande. Dessa större hade 90% kötthalt och de små Nürnbergarna 95%. Att lägga i färsk timjan i stekjärnet på slutet gör att korvarna lyfts till skyarna.


 
Cole slaw
 
vitkål
majonnäs
creme fraiche
persilja
salt och peppar
 

Riv eller skär vitkål fint, blanda med majonnäs (se mitt grundrecept här), crème fraiche och persilja. Smaka av med salt och peppar.



måndag 24 februari 2014

Sallad

Med isberg, spenat, bacon, keso, nötter, mandel, avokado, tomat och majonnäs önskar jag en skön måndag och god start på en kolhydratlåg vecka. 

söndag 23 februari 2014

Tomatpocherade ägg med mozzarella

Denna rätten är snabbt och enkelt fixad men bjuder ändå på många och mustiga smaker. Den smälta mozzarellan som suger åt sig smaker från såsen blir sagolikt god. En perfekt helglunch. 

Ägg och mozzarella på g


Tomatpocherade ägg med mozzarella

Gör en god tomatsås på krossade tomater, lök, vitlök, olivolja, paprikapulver, oregano, chili och salt. 

Knäck ägg när tomatsåsen kokat ihop och blivit smakrik. Skär mozzarella i kuber och lägg ostbitarna runt äggen. Låt allt sjuda på svag värme tills äggen stannat. Cirka 15 minuter. Strö slutligen över hackad persilja. Servera med sallad. 

lördag 22 februari 2014

Cole slaw-kläder

"Kolla mamma, jag har sytt cole slaw-kläder till Toca Tailor!"

Perfekt ju :)


fredag 21 februari 2014

Grattis till prinsessan!

Skål och grattis Madeleine och Chris till er dotter, vår prinsessa. 

Må tre små stjärnor ditt liv få smycka. 
De heta hälsa, kärlek och lycka. 

Ikväll skålade vi med barnen i "fruktbubbel", bitar av blodapelsin med mineralvatten. 



Vaniljpulver

Jag använder mycket vaniljpulver. Alltså inte vaniljsocker utan bara vanilj. I vår affär finns tre sorter som syns på bilden. Det är gudagott i glass, sorbet, puddingar, fromager, yoghurt, chokladtryfflar, vaniljsås, smoothie, mousser, müsli med mera. 


torsdag 20 februari 2014

Lindahls

Idag var dagens blogginlägg om bärfrukost publicerat på Lindahls hemsida. Klicka på bilden nedan för att komma publiceringen.
 
http://www.lindahlsmejeri.se/se/newsfeed.aspx

Bärfrukost - hallon och yoghurt

Här är min frukost idag. Den smakade sommar och ingav hopp om ljusare tider ute med välfyllada bärstånd på torget. 

Jag använder rysk yoghurt som har 17% fett och därmed mindre kolhydrater än grekisk och turkisk som har en fetthalt på 10%. Vill man få ner mängden kolhydrater ytterligare kan man blanda ner vispad grädde eller créme fraiche. Denna frukost står man sig pigg och glad på hela förmiddagen utan hunger, blodsockersvängningar, sötsug eller trötthetssvackor. Det tillhörde förut min vardag då en frukost ofta kunde bestå av naturell lättyoghurt och smörgås med lättmargarin och lätt ost. Leve fettet! 

Rysk yoghurt, vaniljpulver, hallon, ett par valnötter, ägg och kaffe med vispad grädde. God morgon!

onsdag 19 februari 2014

Meatza - pizza på färsbotten

Ikväll var vi många runt middagsbordet. En mättande Meatza passade därför bra. Inspirationen till min version fick jag från Erikas vardagsfest. Detta är en rätt som påminner om pizza men som består av en färsbotten istället för traditionell pizzabotten. Riktigt gott och jag fick tummen upp från alla runt bordet.
 
Inledningsvis gräddas botten. Allt fett och köttsaft stannar kvar i köttet och på plåten vilket gör att smakerna blir koncentrerade och höga. En mustig tomatsås och goda tillbehör på toppen tillsammans med smält ost gjorde den till en ny favorit. Till meatzan åt vi precis som Erika tzatsiki och sallad. Vi hade även en stark sås på olja, sambal och tomatpuré.
 
 

 
sallad, dressing och tzatsiki
Meatza

6-8 portioner
 
Köttfärsbotten
1 kg skinkfärs
2 ägg
1/2 dl grädde
1 msk persilja
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser till botten och tryck sedan ut den på en bakplåtspappersklädd plåt så att den täcker hela pappret. Den ska vara mellan 0,5 och 1 centimeter tjock. Grädda på 225 grader i tio till femton minuter. Botten kan med fördel svalna en stund så sugs fett och vätska från gräddningen in i köttet och håller det saftigt.
 
Tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
olivolja att steka i
1 msk tomatpuré
1-2 tsk rökt paprikapulver
1 burk krossade tomater
1 msk oregano
salt och svartpeppar
 
Låt vitlök och gul lök bli mjuka under lång tid i olivolja på svag värme. Tillsätt tomatpuré, höj värmen och låt den fräsa en kort stund. Häll på tomater, paprikapulver, oregano. Låt koka på svag värme i minst en halvtimme så att smakerna utvecklas när vätska kokar in och smakerna koncentreras. Smaka av med salt och peppar.
 
Topping
1/2 liter skogschampinjoner
smör att steka i
50 gram mozzarella
3 dl riven smakrik ost
oliver
2 tomater
 
Förväll svampen och tillsätt en rejäl klick smör när allt vatten kokat in. Fräs i smör en stund. Dela mozzarellan. Riv osten. Skiva oliverna. Skiva tomater. Fördela de olika ingredienserna ovanpå färsbotten.
 
Grädda på 225 grader i tio minuter. Sätt på grill mot slutet om osten inte fått fin färg. Servera med tzatziki, sallad och dressing.

tisdag 18 februari 2014

Dagens snabblunch

Idag blev det hopplock från skåpen till lunch. Sallad med vinegerette, äggröra med grädde och gräslök, parmaskinka, ost, ägghalva och ett Finn crisp med St Agur. På det, kaffe och jordnötssmör. 

måndag 17 februari 2014

Hamburgare i salladsblad

Måndag och starten på en ny matvecka. Ikväll blir det hamburgare i salladsblad. För bra mättnad får vi upp fetthalten med bland annat bacon, majonnäs och stekt ägg. Smaklig spis!

Hamburgare i salladsblad med majonnäs, bacon, ost, stekt ägg, lök och tomat. 

söndag 16 februari 2014

Mangoyoghurt med kardemumma och kaffe

 
Mangoyoghurt med kardemumma och kaffe

4 portioner

500 gran Rysk yoghurt
1 mango
1 dl grovt hackade cashewnötter
Malen kardemumma
Krossade kaffebönor
Mörk choklad

Skär mangon i små tärningar. Blanda dem med yoghurt och nötterna. Smaka av med kardemumma. Toppa med krossade kaffebönor och choklad. 

lördag 15 februari 2014

Pulled chilibeef på högrev






Pulled beef

1,5 kg högrev
Skal från 1 lime
3 tsk chipotlechilipulver
1,5 msk whisky
2 msk portvin
3 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
2 msk tomatpuré 
1 burk krossade tomater
1 msk kakaomassa eller mörk choklad (riven)
Salt och malen koriander
1 pkt färdigkokta blandade bönor

Lägg köttet i en gjutjärnsgryta och tillsätt alla övriga ingredienser. Lägg på lock och låt grytan stå i ungen i ca 7 timmar på 100 grader. Skölj av och lägg i bönorna när ca en timme återstår och ta av locket om det är mycket vätska i grytan. 

Servera med smetana och grönsak. 

fredag 14 februari 2014

Lime- och myntaglass

Jag fick för mig att jag ville göra grön glass. Med det som enda utgångspunkt föll lotten på mynta, lime och avokado. Dagen till ära fick glassarna även förses med hjärtan som jag gjorde av smält åttiofemprocentig choklad. Hålet jag klippte i den smälta chokladens spritspåse blev lite för stort. Allt gick väldigt fort och min tvååring fick styra upp situationen och rädda plåten undan lillebrors närgångna händer mitt i all spritsdramatik. Hursomhelst hoppas jag kunna hitta några hjärtliknande chokladbitar i alla fall. 


De var så otroligt vackra i min fantasi men jag hoppas familjen känner av min menade kärlek även om de inte blev exakt som min målbild. 

Lime- och myntaglass

Ca 6 portioner

2 avokador
1 lime, saft och skal
1/2 kruka färsk mynta
1/2 krm vaniljpulver
2 dl grädde
2 dl rysk yoghurt
2-3 msk honung
1 dl hackade cashewnötter

Vispa grädden. Mixa avokado, limeskal, limesaft, mynta, vaniljpulver, yoghurt och honung med stavmixer. Vänd sedan ner blandningen i grädden och tillsätt lätt hackade cashewnötter. Lägg upp i portionsskålar eller i en stor form och låt sedan glassen stelna i frysen. Tag fram en stund före servering så att den inte är helt frusen. Garnera gärna med mörk choklad. 

Sichuanpepar

"Stockholms aeter och essencefabrik" är väl värt ett besök. Den grundades 1889 och säljer alla tänkbara kryddor, essenser och dekorationer. Där kan de allt om kryddor och hjälper, i fjärde generationen, gärna till med hur man bäst förvarar dem med mera. 

Ikväll ska vi fira alla hjärtans dag med Sichuanpeppar från just denna butik. Kryddan är vanlig i Kina och främst i provinsen med samma namn; Sichuan. Kryddan liknar pepparkorn men är inte ens släkt med varken peppar eller chili. Smaken är åt det syrliga hållet. Ikväll får den berika lax vid vårt firande av alla hjärtans dag. Bilder på maten kommer. 

Sichuan i min hand

Kram och glad alla hjärtans dag. Glöm inte att njuta lite extra av varandra och livets goda idag. 

torsdag 13 februari 2014

Nyponsoppa

Det går fint att reda nyponsoppa med lite fiberhusk istället för den mer traditionella modifierade stärkelsen, potatismjöl. Knappt en tesked till en liter soppa räcker då det sväller mycket. Gör soppan på plockade och puréade nypon eller gör den väldigt enkelt på nyponskalsmjöl som finns i de allra flesta matbutiker. Välj själv om du önskar söta soppan och i så fall med vilken typ av sötning. Själv föredrar jag honung. Tänk på att även kalorifria sötningsmedel som exempelvis sukrin och stevia sätter fart på insulinproduktionen. De signalerar genom sin söta smak till hjärnan att frigöra insulin trots att de inte höjer blodsockret. Honung är en ren naturprodukt och har dessutom en dokumenterad antibakteriell effekt. Den har i flera kulturer sedan urminnes tider använs för sårläkning, lindring av halsont, förkylningar med mera.

Nyponsoppa med grädde och flagad mandel

onsdag 12 februari 2014

Matrevolutionen - boktips

Här kommer ännu ett boktips. Till alla som inte har läst denna ännu och till alla som inte fått den av mig. Läs den. Ge den sedan till någon annan som inte läst den. Tillsammans sprider vi hälsa och välbefinnande. 

tisdag 11 februari 2014

Öppen snickers - när du får oväntat besök

Snabbare än så här är det nog svårt att ordna fika. Två ingredienser. Bred ekologiskt jordnötssmör på mörk choklad och vips har du skapat en öppen snickers. 

Lyssnartips!

Lyssnartips! Konsten att döda utan smärta och ångest idag kl 11.03 i Tendens.

 
När Rolf Axel Nordström var sex år såg han en skadad häst bli nödslaktad. Blodet sprutade när halspulsådern skars upp och hovarna klapprade mot marken.

- Jag drömde mardrömmar i en och en halv månad. Ingen hade sagt till mig att vill man äta köttbullar, pannbiffar och korv så måste man slakta ett djur, minns Rolf Axel Nordström drygt 60 år efter den uppskakande händelsen.

Den djurälskande stadspojken hamnade så småningom på landet och sedan början av 1970-talet driver han ekologisk djuruppfödning på en gård söder om Malmö.

- Men vi har hittat ett sätt att utan stress och ångest avliva våra husdjur, hävdar Rolf Axel Nordström.

måndag 10 februari 2014

Sillburgare i salladsblad med sötpotatispuré


Den här stekta sillen är panerad i smulor av fläsksvålar. De är jättebra och goda som panering till allt från wienerschnitzel, kyckling och ost till olika sorters fisk. Stöt dem i mortel eller banka men en kavel. Själv använder jag en muddlare för att krossa svålarna. 

 

 
Sillburgare

4 portioner

800 gram färska sillfiléer
Marinad:
3 msk dijonsenap
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 dl créme fraiche
Salt och peppar
Panering:
Friterade fläsksvålar
Tillbehör:
Skivad gurka
Skivad tomat
Skivad gul lök
Sötpotatispuré (se recept nedan)

Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i fisken. Gör gärna detta moment i förväg så att fisken marinerar några timmar eller upp till ett dygn. 

Stöt svålarna till smulor och använd som panering. Doppa den marinerade fisken i paneringen och stek i smör på medelvärme ett par minuter på varje sida.

Servera sillarna i salladsblad och ät med händerna. Goda tillbehör till är skivad gul lök, tomat, gurka och puré på sötpotatis. 

Sötpotatispuré

Sötpotatis
Vitlök
Grädde
Smör
Salt och peppar

Koka bitar av sötpotatis och vitlök i vatten till sötpotatisen är mjuk. Stöt den och vitlöke sedan med en potatisstöt. Tillsätt grädde och smör till lagom purékonsistens. Smaka av med salt och peppar.  

söndag 9 februari 2014

Björnbärs- och avokadoglass

Denna glass blir riktgt krämig och god. Det bästa är att den går att skopa fryst. Många lågkolhydratglassar blir lätt isiga och hårda eftersom socker gör att glass fryser sämre. Denna blir dock alltså både krämig och god. Det är avokadon som ger den lena konsistensen och smaken från bären ger frisk sötma. Servera den mejerifri som den är, blanda med grädde eller servera grädde vid sidan om, som nedan. Som strössel hackade jag valnötter och mörk choklad med mynta. 


Björnbärs- och avokadoglass

6-8 portioner

500 gram frysta björnbär
2 väl mogna avokador (2-3 st beroende på storlek)
3 msk honung
1,5 dl rom
2 tsk vanilj
Skal från en lime

grädde

Koka upp rom, vaniljpulver och honung. Riv ner skal från en lime när lagen svalnat. Ställ den i kylskåp eller frys så att den blir riktigt kall. Detta är bra att förbereda en stund innan glassen ska ätas. 

Vispa grädde. 

Häll björnbären i en bunke. Tillsätt avokado och romlagen. Mixa med stavmixer till en slät glass. 

Blanda avokadoglassen med vispad grädde eller servera den som tillbehör till glassen.

Garnera med valfritt strössel som exempelvis mörk choklad, nötter eller kakaonibs. 

lördag 8 februari 2014

Melodifestivalsnacks - ostchips

Här kommer mitt bästa tips på snacks till kvällens festival. Grok - ostknappar. Den enda ingrediensen är italiensk ost, bland annat Grana Padano. Inga kolhydrater. De finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller via nätet här



Stekt ost

Inspiration till den här rätten fick jag i somras då vi var i Ungern. Vi besökte Tapolca och grottsystemet 60 meter under marken som finns där. Av den kraftansträngningen och läskiga upplevelse blir man hungrig. Glad över att vara ovan jord igen hittade jag snabbt en lämplig lunchrestaurang. Jag delade inte familjens fascination över vistelsen i grottorna men blev desto gladare över lunchen. Min rätt bestod av en rejält tilltagen skiva stekt, rökt ost och sallad med god vinegerette. Nedan syns min variant på rätten.

Stek brieost ett par minuter på varje sida på medelvärme. Servera med sallad och dressing. 



fredag 7 februari 2014

Upprörande och groteskt

Upprörande nyheter om magsäcksoperationer på barn i dagens DN. Läs här

Att hjälpa och ställa krav på barn och föräldrar istället för att ta till en sådan åtgärd borde vara självklart. Att välja kirurgiska ingrepp framför att angripa det verkliga problemet framstår som befängt. Sjukvården väljer alltså ett onaturligt bot mot ett onaturligt sockerintag. Visst är det svårt att bli kvitt sitt sötsug men efter ett par tuffa veckor är det borta. Då är valet att avstå inte längre det minsta svårt. Jag brukar jämföra det med att välja kläder i garderoben. "Jag tycker om den gröna tröjan, men idag tar jag den blå, som jag gillar lika mycket". Ingen skulle fråga mig "men är det inte svårt att låta bli den gröna?", "du kan väl unna dig den gröna ibland?" eller "hur står du ut med att aldrig bära den gröna?". Lika lätt blir det att säga nej till socker. Men det kräver nolltolerans på raffinerat socker för att lyckas. Argumentet att det skulle vara synd om barn för att de inte får juice, läsk, kakor, godis, chips och andra socker- och stärkelserika produkter ger jag inte heller mycket för. De skulle aldrig efterfråga detta om de inte översköljdes med dessa hela tiden. Gör egen glass, njut av choklad, ät bär, ha roligt och lev väl! 

torsdag 6 februari 2014

Vilken soppa!

Idag är det torsdag och soppdag. Vad vill Du ha i Din soppa? Jag har tittat närmare på två soppor från två av våra stora livsmedelsproducenter (Felix och Kelda) som saluför soppor till konsument i butik. Jag vill visa vad de verkligen stoppar i sin soppa. Jag har även exempel på utmärkt färdigmatsoppa.
 
Innehållet i soppan från Felix är bland annat: vatten, dextros, två antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel, modifierad stärkelse och arom.
 
Innehållet i soppan från Kelda är bland annat: vatten, jästextrakt, glukossirap, köttextrakt, lökextrakt, kryddextrakt, maltodextrin, modifierad stärkelse och socker.
 
I båda fallen är soppan utspädd med vatten och stabiliseringsmedel och/eller stärkelse. Den smaklösa massan som då bildas smaksätts med extrakt och aromer för att likna aktuell soppa i smak och konsistens. Fett och socker är båda smakbärare och framhäver smaker. I dessa båda fallen är glukossirap, dextros och socker tillsatt för att bära smakerna. Dessa höjer natuligtvis blodsockret och driver i förlängningen på hunger. För några år sedan kom ett stort tryck på industrin att ta bort glutamat från produkter som färdigrätter, charkprodukter, chips med mera. Då glutamat i stor utsträckning togs bort tillsattes istället jästextrakt för att kunna fortsätta med matfusket i samma utsträckning som tidigare. Jästextrakt innehåller naturligt glutamat men klassificeras av Livsmedelsverket som ett livsmedel och därmed inte ett E-ämne. Därför ses det inte som en tillsats i en innehållsdeklaration. Maltodextrin är en ren kolhydrat som används som utfyllnad i livsmedel. Maltodextrin är smaklöst och utvinns ur stärkelse med hjälp av syra och enzymer.
 
Man kan fråga sig hur mycket maltodextrin, dextros eller jästextrakt de ungerska kockarna använder i sin gulasch.
 
Sugen på soppa? Det är lugnt. Läs om mitt tips nedan eller låt Din egen soppa puttra på spisen och sprida aptitretande doft och äkta smak som ger och gör gott.
 
Nu till ett företag, Spoons som jag följt sedan starten 2011. Läs gärna om dem genom att klicka här eller på bilden nedan. Spoons lagar grytor och soppor på naturliga råvaror helt utan tillsatser. Flera produkter är dessutom lokalproducerade.
 
http://www.smakaspoons.se/

Lägg gärna till en källa till ökat fettintag till måltiderna. Till exempel en smaksatt majonnäs, crème fraiche, ost eller LCHF-bröd med smör och pålägg.

onsdag 5 februari 2014

Kära läsare!

Maten är central i min familj. Min man har numera vant sig vid att slå upp ögonen på morgonen och mötas av frågan "vad ska vi äta idag?". Jag älskar när vår fyraåring spekulerar i vad det blir för mat på dagis eller undrar över vad vi ska äta till frukost nästa morgon. Lika glad blir jag när jag får meddelanden i kommentarer, på mail och sms om att läsare inspireras av min mat. Det är precis just då jag känner mig lyckad som matfantast, mamma och bloggare. Då mår jag riktigt bra långt in i hjärtat. Min önskan är att inspirera. Att visa hur lågkolhydratkost, som i media ofta framställs som extremkost, inte alls behöver vara särskilt konstig. Att vi som äter enligt LCHF inte bara äter blodiga entrecoter med bearnaisesås till varje mål. Jag vill med mina taffliga mobilbilder visa hur vardag och fest ser ut när det kommer till maten hos en familj som lever som bäst på lågkolhydratkost. Här och nu, inga krusiduller. Viljan att visa vad vi äter och att nå ut med recept och inspiration är större än den att ta vackra bilder med avancerad kamerautrustning. Jag är glad och tacksam över mina följare och hoppas att jag får fortsätta inspirera och sprida recept på det jag gillar allra mest. God och hälsosam mat! 

Nedan syns bilder från två läsare som även skickat bild på min mat. Kul! Tack!

Wrap med skinka, ost och tomat

Thaigryta med räkor

tisdag 4 februari 2014

Det farliga sockret

Klicka här eller på bilden för att läsa dagens Svenska dagbladet om det farliga sockret.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sockret-hotar-hjartat_8956672.svd

Torsk med räksås på egen fond

Häromdagen gjorde jag en snabb räkwok. Det är så synd att slänga ut skalen från de pillade räkorna då det sitter mängder med smak i dem. Jag försöker få tid över och göra fond på skalen men ibland är tiden knapp. Denna gången blev det i alla fall av. Hastigt fräste jag dem med tomatpuré, hällde på vatten och tillsatte en gammal morot, en bit purjolök och en deciliter sherry. Sedan fick det koka en kvart innan jag silade av skalen och grönsakerna. Fonden fick sedan reducera kraftigt under kvällen tills endast en till två deciliter återstod. Kvar finns en underbar fond. Om det känns som tiden att ta vara på skalen är knapp är mycket vunnet till nästa matlagningstillfälle eftersom en smakrik fond finns i kylen. 

Dagen efter, fredag kväll, räckte det att handla en bit färsk torsk för att fredagsmiddagen skulle vara fixad. 

 
Råstekt rättika med strimlad purjo och vitlök
 
 
Torsk med räksås på fond från räkskal
 
Färsk torsk
fond från räkskal (se beskrivning i texten ovan)
grädde
salt och peppar
 
Koka upp grädde fond. Låt det puttra en stund så att grädden tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Såsen ska vara ganska salt eftersom fisken också ska läggas i och kräver salt. Lägg sedan i bitar av fisk. Jag använder termometer och drar fisken från plattan när termometern visar 55 grader.
 
Som tillbehör hade vi råstekt rättika med strimlad purjo och vitlök.
 
Såsen är användbar till mycket. Exempelvis som den är med strimlad lättkokt zucchini eller med räkor och grönsaker som en soppa.