torsdag 6 februari 2014

Vilken soppa!

Idag är det torsdag och soppdag. Vad vill Du ha i Din soppa? Jag har tittat närmare på två soppor från två av våra stora livsmedelsproducenter (Felix och Kelda) som saluför soppor till konsument i butik. Jag vill visa vad de verkligen stoppar i sin soppa. Jag har även exempel på utmärkt färdigmatsoppa.
 
Innehållet i soppan från Felix är bland annat: vatten, dextros, två antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel, modifierad stärkelse och arom.
 
Innehållet i soppan från Kelda är bland annat: vatten, jästextrakt, glukossirap, köttextrakt, lökextrakt, kryddextrakt, maltodextrin, modifierad stärkelse och socker.
 
I båda fallen är soppan utspädd med vatten och stabiliseringsmedel och/eller stärkelse. Den smaklösa massan som då bildas smaksätts med extrakt och aromer för att likna aktuell soppa i smak och konsistens. Fett och socker är båda smakbärare och framhäver smaker. I dessa båda fallen är glukossirap, dextros och socker tillsatt för att bära smakerna. Dessa höjer natuligtvis blodsockret och driver i förlängningen på hunger. För några år sedan kom ett stort tryck på industrin att ta bort glutamat från produkter som färdigrätter, charkprodukter, chips med mera. Då glutamat i stor utsträckning togs bort tillsattes istället jästextrakt för att kunna fortsätta med matfusket i samma utsträckning som tidigare. Jästextrakt innehåller naturligt glutamat men klassificeras av Livsmedelsverket som ett livsmedel och därmed inte ett E-ämne. Därför ses det inte som en tillsats i en innehållsdeklaration. Maltodextrin är en ren kolhydrat som används som utfyllnad i livsmedel. Maltodextrin är smaklöst och utvinns ur stärkelse med hjälp av syra och enzymer.
 
Man kan fråga sig hur mycket maltodextrin, dextros eller jästextrakt de ungerska kockarna använder i sin gulasch.
 
Sugen på soppa? Det är lugnt. Läs om mitt tips nedan eller låt Din egen soppa puttra på spisen och sprida aptitretande doft och äkta smak som ger och gör gott.
 
Nu till ett företag, Spoons som jag följt sedan starten 2011. Läs gärna om dem genom att klicka här eller på bilden nedan. Spoons lagar grytor och soppor på naturliga råvaror helt utan tillsatser. Flera produkter är dessutom lokalproducerade.
 
http://www.smakaspoons.se/

Lägg gärna till en källa till ökat fettintag till måltiderna. Till exempel en smaksatt majonnäs, crème fraiche, ost eller LCHF-bröd med smör och pålägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar