måndag 2 juni 2014

Frigående ägg - super food

Ägg, ägg, ägg. Det måste vara världens bästa livsmedel. Perfekt förpackat, lätt att ta med, näringsrikt till tusen, gott och kan användas till så mycket. Dessa ägg fick vi njuta av i helgen och jag känner fortfarande den goda smaken. Ägg från hönor som får gå fritt ute är verkligen något speciellt när det gäller smaken. Den gula gulan kommer inte från majs utan från gräs och andra naturliga näringsämnen som pickas upp från marken. Det är ägg på hönors vis. Inte ägg från hönor som människor gjort till kuggar i ett kugghjul eller delar av maskiner då de i trånga burar forceras att värpa mer genom att med ljus och mörkläggning klämma in fler nätter och dagar än naturligt på ett dygn. Resultatet blir smaklösa och oetiska ägg från hönor som aldrig får se naturligt ljus. 

Märkningen på äggen anger hur de har producerats, var och hos vilken producent. Den första siffran i äggmärkningen visar vilken produktionsmetod som använts. 
0 = ekologisk produktion
1 = frigående utomhus
2 = frigående inomhus 
3 = inredda burar
Därefter följer på svenska ägg "SV" som berättar att de är svenska och följande sifferkombination anger vilken producent och i vilket stall ägget kommer från.

Lyx i snygg förpackning


Utfodring

Plockning av frukostägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar