söndag 5 januari 2014

Saffranspannkaka

Trettonafton firas med julbord, utkastade granar och tomtar åter i källarförvar. När andra skriver årskrönikor och utvärderar 2013 går jag och funderar över den goda maten som vi njutit av från advent och fram till idag då vi sätter punkt för julen för den här gången. Smaker från kanel, ingefära, nejlika, saffran, rödbetor, ost, kokos, skaldjur, choklad, stjärnanis, citrus med mera. Tack för allt och välkomna igen. 

Jag tänkte inte bjuda på fler juliga recept så här på julens sluttamp (även om rödbetssalladen blev mycket god) men som dessert testade jag en variant på saffranspannkaka. Här kommer den.




Saffranspannkaka

4-6 portioner

3 ägg
1,5 msk flytande honung
1 dl grovt hackad mandel
1 riven bittermandel
1 pkt saffran
1 dl mandelmjöl
500 gr keso
1 dl mjölk
1 dl grädde

Vispa ägg och honung. Rör ner övriga ingredienser. Smörj en ugnsfast form och fördela smeten där i. Grädda i 50 minuter i nedre delen av ugnen, 175 grader. 

Servera med valfri sylt eller bär och vispad grädde. Vi hade blåbär som jag kokte upp med lite kanel och honung. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar