måndag 6 januari 2014

Rättikagratäng och hallonsås till anka


Rättikagratäng

6 portioner

500 gram rättika
2 dl vispgrädde
20 gram smör
1,5 dl créme fraiche
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl Västerbottensost
Salt och peppar

Riv rättikan på grova sidan på rivjärnet och krama ur vätskan. Lägg den i en kastrull tillsammans med pressad vitlök, finhackad gul lök, grädde, smör och créme fraiche. Låt småputtrande i tjugo minuter. Rör ner riven ost och häll över i en gratängform. Grädda i en timme i 150-175 gradig ugn. 

Hallonvinägersås till anka

Steksky från anka
1 dl vatten
1,5 msk hallonvinäger
1,5 msk cointreau
1 vitlöksklyfta
Ev några lingon

Häll alla ingredienser i järnet där ankan brynts och låt allt småputtra några minuter. Låt vitlöken vara hel och ta upp den innan servering. Lägg i lingon precis före servering om så önskas. 


1 kommentar: