fredag 17 januari 2014

Confiterad kyckling med citron

Confitera - koka i sitt eget fett

Det här är en toppenrätt när man önskar enkel matlagning och höga smaker i kombination. Klockan 14 hällde jag ett paket med kycklingklubbor i en gjutjärnsgryta och satte dem i ugnen på 125 grader tills det var dags att äta dem på kvällen. Den långa tiden och fettet som släpper från skinnet gör kycklingen otroligt mör och saftig. Benen ger massvis med smakrik fond. Det räcker med salt och peppar för att få en smakrik kycklingrätt. Jag hade en skvätt citron- och vitlöksdressing över som jag hällde över benen innan locket sattes på. Prova detta. Hur enkelt som helst. Såsen är redan klar i grytan. Servera med valfritt tillbehör men den friska syran från citronklyftorna går verkligen väl ihop med den feta smaken från spadet så de rekommenderar jag.

 

Confiterad kyckling

4 portioner

1 kg Kycklingklubbor 
Dressing:
1 citron - saft och skal
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1-2 klyftor vitlök
Salt och peppar efter smak 

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda alla ingredienser till dressingen. Lägg kycklingen i en gjutjärnsgryta och häll över dressingen. Lägg på locket och glöm sedan grytan i ugnen i 3-4  timmar. 

Tillbehör:
1 dl kokos
1 gurka
2-3 morötter
Citronklyftor
Persilja

Rosta kokos i ett stekjärn på högsta värmen. Passa den noga då det går mycket fort när den börjar ta färg.

Hyvla gurka och morot med en potatisskalare. Lägg gurk- och morotssalladen på ett fat. Fördela kycklingen och lite av spadet ovanpå. Garnera med kokos, citronklyftor och hackad persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar