Visst är det underbart att följa årets växlingar och njuta av de olika livsmedelssäsongerna.
Hösten och krabban,
våren och sparrisen.
Eller de svenska tomaterna på sommaren, direkt från trädgården. För några veckor sedan njöt vi av säsongens sista vaxbönor från vår torghandlare. De kokade ett par minuter och fick sedan samsas med färsk spenat och tomater i salladsskålen. Till detta lax ovanpå squash. Dessvärre misslyckades vi totalt med vår egenodlade squash som vi så omsorgsfullt förkultiverade i köksfönstret i våras innan plantorna sattes ut på angivet datum, så den vi använde oss av nedan fick vi köpa i butik.
Hösten och krabban,
våren och sparrisen.
Eller de svenska tomaterna på sommaren, direkt från trädgården. För några veckor sedan njöt vi av säsongens sista vaxbönor från vår torghandlare. De kokade ett par minuter och fick sedan samsas med färsk spenat och tomater i salladsskålen. Till detta lax ovanpå squash. Dessvärre misslyckades vi totalt med vår egenodlade squash som vi så omsorgsfullt förkultiverade i köksfönstret i våras innan plantorna sattes ut på angivet datum, så den vi använde oss av nedan fick vi köpa i butik.
Lax i ugn
Placera centimetertjocka skivor av squash i botten på en ugnsform. Lägg färsk lax, fetaost och ett berg hackad dill ovanpå. Ringla över rikligt med god olja (exempelvis avokadoolja eller olivolja) innan gräddning i ugn tills laxen är färdig och osten har fått lite färg.
Sallad med valnötsvinegrette
Blanda färsk spenat, kokta vaxbönor och tomater till en sallad. Servera med en god dressing på exempelvis rapsolja, salt, peppar och grovhackade valnötter. Smaka av med saft och skal från en citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar