söndag 10 november 2013

Gåsamiddag med "rättikahasselbackar"

Fars dag och Mårtensafton på samma dag. Ingen hejd på festligheterna. Vi firade med gås. Runt bordet hade vi tre pappor. Vår egen, vår farbror och vår farfar. Vi startade med champagneskål för vår nya lilla kusin som kom till världen i veckan. Till den en pastej på lever och hjärta från gåsen. Till huvudrätten har vi traditionellt haft hasselbackspotatis, idag provade vi istället motsvarande fast på rättika. Det blev lyckat och våra gäster trodde först att det var potatis. Istället för rödkål med mycket tillsatt socker gjorde vi en sallad på riven rödkål med vinegrette. Vi avslutade med den obligatoriska äppelkakan. Den stod för det mest kolhydratstinna inslaget, dock helt utan tillsatt socker.
 
Pastej på lever och hjärta från gås
 
 Hasselbackar på rättika under gräddning
 
 Gås med tillbehör
 
 Äppeldessert med vaniljgrädde
 
 
Gåsleverpastej
smör till stekning
levern från gåsen
hjärtat från gåsen
3 msk madeira
4 msk vispgrädde
25 gr smör
salt och peppar
Tag ut lever och hjärta från gåsen och stek i smör på medelvärme. Mixa sedan alla ingredienser i en mixer. Låt stelna i kylskåp. Servera med cornichoner.
 
Rättikahasselbackar
rättika
Västerbottensost
salt
Börja med att dela rättikan på längden och sedan rakt över i lagom stora bitar. Skär täta snitt som slutar ungefär en centimeter från botten. Lägg dem på en smord form eller bakplåtspapper. Riv osten och fördela ovanpå rättikorna.
 
Äpplen med mandelströssel och vaniljgrädde
Äpplen (vi hade Ingrid-Marie)
osaltat smör
kanel
kardemumma
 
mandelmjöl
havregryn
osaltat smör
flagad mandel
 
vispgrädde
vaniljpulver (inte vaniljsocker)
 
Stek äppelklyftor i osaltat smör. Den naturliga sötman i äpplena kommer fram tydligare om man använder osaltat smör eftersom rätten inte har något tillsatt socker. Saltet i smöret "trubbar" annars av, den förhållandevis låga mängden, socker som finns i äpplena. Tillsätt kanel och kardemumma när klyftorna börjar mjukna. Stek på medelstark värme i cirka åtta till tio minuter.
 
Smält smör i en stekpanna och fräs mandelmjöl, flagad mandel och en gnutta havregryn tills det fått lite färg.
 
Lägg över de kryddiga äpplena i en pajform och toppa med mandelströsslet. Servera med vispad grädde blandat med vaniljpulver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar