söndag 16 november 2014

Gås med krås

Mårtengås är en viktig tradition. Särskilt i södra Sverige där många firar Mårtens namnsdag med tupp, kalkon, gås eller kyckling. Idag var det dags för oss att samla familjen och frossa i gås med krås. Som tillbehör hade vi klyftor av sötpotatis, brysselkål, rödkål, sås på skyn, farmors äppelmos och lever från gåsen. Flottet som blev kvar efter nattens långsamma stekning sparar vi i kylen och konfiterar anka eller annat fågelkött i. Det är även gott som pålägg på exempelvis Finn crisp. 


Rödkål

Rödkål
Olivolja
2 msk cointreau
2 msk portvin
Salt
Nejlika
Stjärnanis
Kanel

Skär kålen i bitar. Fräs den i olivolja på svag värme under lång tid tid så att den mjuknar men inte tar färg. Tillsätt mot slutet apelsin, cointreau, portvin och kryddor. Låt allt fräsa ihop ytterligare några minuter. 

2 kommentarer:

  1. Vi blev bjudna på gås i helgen, det är ju hur gott som helst speciellt med lla goda tillbehör! Rödkål med cointreu låter mumsigt.

    SvaraRadera