fredag 29 augusti 2014

Matorgier över sundet

Det är så enkelt att ta sig med tåg över sundet till Danmark och på kort tid är man i Köpenhamn. Ändå blir det så sällan av att jag kommer dit. Men jag lyckades få tid över att äntligen komma dit och strosa runt en hel dag. Det stora målet för dagen var såklart att äta gott och att frossa i matinspiration. På köpet kommer även shopping, kläder, inredning samt att bara vara i den vackra innerstaden i strålande solsken. Jag hoppade av tåget på huvudbangård och promenerade längs Ströget och de centrala gatorna bort till Nyhavn där jag åt lunch i solen. Den bestod av tre sorters sill, ägg och rågbröd och inte att förglömma: smör och flott. Jag sa till servitören att jag hade svårt att välja mellan sillen och en annan rätt med "gammelost". Han kom genast med förslaget att ge mig en liten portion av sillen så att jag kunde beställa båda. Jag nappade på idén med en gång. Jag fick jättemycket mat och njöt av smakerna i fulla drag där jag satt mitt i Nyhavn i strålande solsken bland andra som, liksom jag, smått panikartat sög ut det sista av sommaren och det vackra vädret.

Efter lunchen och vidare shopping vandrade jag vidare mot Norreport och resans främsta mål: saluhallarna. Där fanns blommor i höstens alla färger, blomkål i lila, gult, grönt, svamp, vitlök, bönor med mycket mera. Inne i hallarna besökte jag en butik med nötter och torkad frukt i lösvikt. Torkade blåbär och torkade kuber av kokos inhandlades. Sedan kom jag till resans höjdpunkt. En helt fantastisk kryddhandel, ASAspice som hänförde mig totalt. Mannen, Julian, som hade kryddståndet var en mycket karismatisk britt som hann med att berätta mycket om sitt liv och vi pratade om diverse kryddor med mera på den ganska korta stunden jag var där. Jag köpte sumak, kanel, kardemummakapslar, torkad blåklint med mera. Jag fick även smaka på muskotblomma som påminde om muskotnöten men lite sötare i smaken. Julian var otroligt gästvänlig och bemötte varje kund på ett engagerat vis. Thanks for a lovely vistit at your shop Julian! It's hard to believe what you said about being tired of people and being overstimulated when seeing you with your custumers and all the hospitality you offered. You seem to be a right peoples person and I really hope that you won't decied to move to the swedish forests so I can come back shopping for more instead. Fingers crossed! 

Från Norreport fick jag genom vackra Örstedsparken tillbaka till tågstationen. Vilken härlig dag! 

Tre sorters sill och ost serverat med konjak och sky

Julian på ASA-kryddhandel

Kul att se att det svenska begreppet LCHF även säljer utomlands.

2 kommentarer:

  1. Vilken mysig dag du verkar ha haft! Kram

    SvaraRadera
  2. Vilken kanondag, nu fick du oss att längta till Köpenhamn som galningar! Vi åker också gärna dit, det är ju så smidigt att ta direkttåget från Ystad och vara framme på lite mer än en timma. Norreport och Saluhallen är ett våra favoritställen, där kan man ju verkligen gå bananas bland allt som finns

    SvaraRadera