Här hemma blir det squash på längden och på tvären. Efter att ha imponerats av storleken på de ungerska gula squashen var det fantastiskt roligt och komma hem till våra egna plantor. Efter den senaste tidens värmebölja i Sverige var jag inställd på att det kanske inte skulle stå så bra till med tomater, hallon, sallad, blåbär, pumpor, barnens potatis, squash med mera. Men det var ett sant "hallelulja moment" att få se med vilken fart våra squash hade vuxit. Vi äter dem stekta i skivor, hyvlade och lättkokta, rivna som sallad eller ugnsbakade. En användbar favorit som innehåller väldigt få kolhydrater per hundra gram.
Köttfärsgryta med stekt gul och grön squash med vitlök
Fläskkarré på bädd av squash, lök, vitlök, soltorkade tomater och fetaost
Ugnsbakad squash
Skär squash i runda skivor eller halvmånar. Stek den i stekpanna i rikligt med olivolja. Låt den få lite färg och mjukna något. Pressa eller skär ner vitlök, salta, peppar och lägg gärna ned några kvistar av färska örter, tex rosmarin och timjan. Rör runt och sätt sedan in hela stekjärnet i ugnen på 200 grader och låt den bli mjuk och rostad tills den är klar efter ca tjugo minuter.
Vad härligt med egenodlade grönsaker! Kram
SvaraRadera