Idag blev det riktigt sommarväder. Dagen började till och med med bad i havet. Efter det åt vi en sommarlunch med bland annat stekt makrill och stekt romansallad. Champinjonerna i denna lunch blev pricken över i och är väl värda att testa och att bli tillagade igen oavsett vad man äter till.
Makrill är en naturligt fet fisk som ger lång mättnad. Fettet från fisken räcker för att mätta bra utan att en massa extra fett i form av exempelvis smör, olja, majonnäs med mera behöver tillsättas. Per hundra gram är fetthalten 16 gram.
Makrill
Olja
Salt
1 vitlöksklyfta
Ansjovis inkl spad
Pressad citron
Smör
Kokta ägg
Persilja
Rensa den färska makrillen genom att ta ut inälvor och skär bort huvudet. Salta inuti. Stek den hel i olja på hög värme. Stek champinjoner i bitar samtidigt. Lyft ut svampen och lägg i salladen delad på mitten, på längden.
Lyft ur fisken och salladen när fisken är klar och salladen fått lite färg. Lägg i en klick smör i stekjärnet, en pressad vitlöksklyfta, pressad citron, persilja och ansjovisspad. Lägg tillbaka svampen och vänd runt den i smöret.
Servera allt med kokta ägghalvor med ansjovisfiléer ovanpå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar