söndag 13 april 2014

Laxkåldolmar

Den här helgen blev det variation på lax. På längden och på tvären. Fast det gör ju inget. Lax är gott och går att variera i det oändliga. Denna helg kostade en sida färsk lax 89 kr kilot och då är det lätt att köpa på sig. 

Efter gårdagens lax i japanska smaker blev det idag ett nytt experiment och målet var svenska smaker. Laxkåldolmar. Lax är ju gott. Kål är gott. I tankarna var allt klockrent. Och resultatet blev gudomligt. Barnen somnade tidigt så för första gången åt jag och han, världens bäste make, middag själva med sovande barn i huset. Vi kunde därför smaka, smaska och umma ordentligt på det goda experimentet. Testa!

Laxkåldolmar

Ca 10 stycken

600 gram lax
1 vitkålshuvud
1 dl créme fraiche
1 äggula
3 dl riven västerbottensost
1 msk pressad citronsaft
1 knippe dill
Salt och peppar

Skär bort stammen på kålhuvudet och koka det tills bladen lossnar. Blanda fraiche, äggula, ost, citronsaft, dill, salt och peppar i en skål. Skär laxen i bitar, ca 50 gram per bit. Rulla sedan in en klick av oströran och en bit lax i kålblad till kåldolmar. Stick stektermometer i en av dem och baka i ugnen på 90-100 grader till termometern visar 55 grader. Jag tar ut den på 53 grader eftersom temperaturen fortsätter att siga. 

Servera med skirat smör, några droppar citron och svart stenbitsrom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar