onsdag 30 april 2014

Lammleverpastej och Valborg

Det blev en varm och strålande Valborg, Konungens födelsedag till ära. Grattis! Vi firade den med våra efterlängtade kusiner med föräldrar som varit bortresta lääääänge och inledde med lammleverpastej. Vi fick ta hand om hjärta och lever från ett nyslaktat lamm. Av det gjorde vi en pastej. Dofterna från tillagningen häromdagen när hjärtat stektes i smör, portvin, bacon, nejlika, timjan med mera var gudomliga och pastejen fick en rykande åtgång bland stora och små. Den serverades med knäckebröd, cornichoner och dadelbalsamico. 

Jag vet inte om det var de alkoholhaltiga dryckerna, glädjen över att träffa våra gäster eller ståhejet med alla barn som gjorde att bilderna på resten av kvällens mat inte blev visningsdugliga. Förmodligen en kombination. Den bestod hursomhelst av sukålspaj med pancetta och gryereost. Fyra sorters kallskuret; bresaola, pancetta, alejandrosalami och serranoskinka, sparris, ostar, choklad, jordgubbar och glass. I glasen hade vi champagne, Diebolt Vallois och Taittinger, trimbach (riesling) till surkålen, följt av diverse drinkar. Inte konstigt att bilderna blev halvsuddiga. 
Lammleverpastej

400-500 g lammlever
125 gram lammhjärta
1 pkt bacon
2 st chalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk timjan
1 krm mald nejlika
1 tsk fransk senap
1/2 dl portvin
1/2 dl sherry
1,5 dl grädde
85-100 gr smör
Salt

Stek levern i bitar i rikligt med smör. Vispa ur pannan med lite av grädden och portvinet och häll i en bunke tillsammans med levern. Mixa till en slät smet. Skär hjärtat i kuber, cirka 1x1 cm och bacon i mindre bitar. Stek först bacon, ägg i hjärtat och stek. Tillsätt nejlika, smör, lök och vitlök när köttet är genomstekt. Häll på grädde och sherry. Allra sist färsk timjan. Blanda med leversmeten och häll pastejsmeten i en form. Låt pastejen stelna i kylskåp. 

1 kommentar:

  1. Tack för en mycket trevlig och välsmakande Valborgsmässoafton! Vi hade enmycket trevlig kväll! Kram Jenny

    SvaraRadera