onsdag 15 januari 2014

Vacherin Mont d'Or

Denna ost beställer jag på ostaffären redan i början av hösten. Den är en god anledning att längta efter vintern och mörkare tider. I december anländer den och vi njuter andaktsfullt. 

Osten har tillverkats sedan medeltiden i området kring Jurabergen på både den franska och den schweiziska sidan. På franska heter den "Vacherin du Haut-Doubs". Osten görs på komjölk och hålls samman av granspån som också ger en härlig doft när osten är i ugnen. Den får tillverkas mellan 15 augusti och 15 mars. Gruyere (Schweiz) och Comté (Frankrike) har länge varit klassiker från dessa båda områden som skiljs av Jurabergen och på sensommaren när korna togs från sitt bete var mjölken inte så kraftig till dessa kraftfulla ostar längre och denna mildare ost uppstod för att all mjölk skulle tas till vara. 

Hos oss fick osten först några vitlöksklyftor nedstuckna i sig och därefter en deciliter vin innan den gick in i ugnen på 200 grader i 40 minuter. När den kommer ut lossnar toppen lätt och under finns den ljuvligaste "ostfondue". Vi doppade cornichoner, Finn crisp, iberico lomo och ugnstorkade fikon. Fikonen hittade jag i delikatessen på Ica. De var torkade i ugn på låg temperatur i 24 timmar inlindade i fikonblad. Iberico lomo är fläskfilé från "pata negra-grisen", den iberiska grisen med svarta klövar, som röks lätt och lufttorkas. 4 kommentarer:

 1. Wow, ser helt fantastiskt gott ut!

  SvaraRadera
 2. Hittade hit via Sofie! Så kul!
  Maken och jag äter lågkolhydratskost sedan en tid, dock inte strikt lchf och barnen äter mer kolhydrater än vi. Men jag mår så mycket bättre!
  Det här ser ju helt underbart ut för en ostälskare som mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Remsan! Vad roligt att du hittat hit. Jag har från och till följt din blogg. Den är jättefin.

   Radera