På temat "rester efter helgerna" åt vi saltlånga i helgen. Saltlånga såldes ut till billigt pris i vårt fiskrökeri. Jag hade aldrig tidigare hört talas om saltlånga men drar slutsatsen genom diverse googlesökningar att det är en tradition från Bohuslän. Som namnet antyder görs den på torskfisken långa. Jag trodde först det var lutfisk men saltlånga är torkad och saltad och lutfisk torkad och lutad. Om jag förstått det hela rätt. På rökeriet fick jag instruktioner om hur jag skulle tillaga den. Vattna först ur den i ett dygn och sjud den sedan i 30 minuter. Resultatet syns nedan. Ett ganska gott och salt resutat. Den var fastare i köttet än lutfisk. Jag gissar att gravad fisk skulle bli liknande om den fick sjuda långsamt.
Ägg- och persiljesås
4 portioner
4 ägg
4 dl grädde
1 scharlottenlök
1 dl créme fraiche
1/2 dl finhackad persilja
Smör
Salt och vitpeppar
Börja med att koka äggen och hacka dem. Svetta löken i smör. Koka sedan den med grädde och créme fraiche tills konsistensen tjocknar. Cirka tio minuter. När såsen är tjock och krämig är den klar. Lägg i ägg och persilja precis före serveringen och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar