Som född och uppvuxen i södra Halland är grönkål ett självklart inslag på julens bord. Dagens torsdagssoppa blev soppa på grönkål, kryddad med lite jul och serverad med lax.
Grönkålssoppa
4 portioner
150 gram hackad grönkål
3 vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche
4 dl grädde
6 dl vatten
1,5 msk vitvinsvinäger
30 gram mögelost
Efter smak: muskot, kanel, salt och peppar
Fräs kålen i smör i fem minuter. Lägg i vitlöken mot slutet. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt koka cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med lax i någon form; ugnsbakad, gravad, varmrökt, kallrökt, kokt, stekt. Andra tillbehör som är goda är ägghalvor, saffranssmaksatt créme fraiche eller julskinka med senap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar