torsdag 28 november 2013

Ägg vs apelsin och äpple

 
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm skriver i sin bok "Ett sötare blod" om en näringsmässig jämförelseanalys hon gjort på ägg, apelsiner och äpplen. Ett referat från boken finns nedan.
 
"Ett argument för att äta frukt är att det är vitaminrikt. Detta protesterar lågkolhydratrörelsen mot. De säger att ägg är mer vitaminrikt. För att granska detta jämförde jag ett äpple, en apelsin och ett kokt ägg med hjälp av Livsmedelverkets databas för näringsinnehåll.
 
Ägget vann. Ägg har mer av vitamin A, vitamin D, vitamin E, riboflavin, vitamin B6, vitamin B12, folat och järn än apelsiner och äpplen. Apelsiner och äpplen innehåller mer betakaroten och vitamin C än ägg.
 
Under lång tid har ägg varit något vi inte ska äta eftersom det innehåller kolesterol. Men om vi äter mycket kolesterol, tillverkar kroppen automatiskt mindre själv"
 
 
Jag kan varmt rekommendera hennes bok som ger en mycket god inblick i hur förhållandet mellan intag av socker och stärkelse och ohälsa. Hon beskriver på ett enkelt sätt vad som händer i kroppen när blodsockret rusar i höjden och insulinnivåerna därmed stiger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar