söndag 15 juni 2014

Grillad gös och abborre, ljummen potatissallad, citron- och dillmajonnäs

Ikväll blev det grillad fisk här hemma. Vi är inga grillmänniskor men jobbar på att bli mer frekventa vid grillen. Särskilt nu när en rök som sätts på grillen för att röka allt från fisk och kött till egna korvar står högt på önskelistan. Min granne grillmästaren gav idag tips på en rök som finns på Biltema och suget efter en egen rök dök åter upp. Nåväl, kvällens middag bestod i alla fall av grillad gös och aborre. Den lokala fiskhandlaren meddelade att de kom till honom för "bara en timme sedan". Jag tolkade det som att de var pinfärska och slog till på en av varje. Båda blev goda men oj så gott det är med gös. Gös brukar ju vara ganska dyr men var helt överkomlig i pris när man köpte den hel. 

Till firrarna åt vi ljummen färskpotatissallad, grönsallad och majonnäs med dill och citron.

Färskpotatis innehåller färre kolhydrater än vanlig potatis men trots det är de väldigt kolhydratrika. Tidigt på säsongen är färskpotatisen mindre kolhydratrik än mot slutet. Om den dessutom är tillagad och kyld förklistras en del av stärkelsen i en struktur som gör att kroppen inte kan ta upp de kolhydraterna. Det är alltså mer hälsosamt att äta potatis som kylts ner efter att den tillagats. Det spelar ingen roll om den hettas upp igen eftersom processen som sker vid nedkylningen är irreversibel. 
Ljummen potatissallad

Kokt kall färskpotatis
Fetaost
Hasselnötter
Gul lök
Oregano
Timjan
Persilja
Olivolja
Salt och peppar

Rosta nötterna i torr, het panna. Passa noga eftersom de bränner fort. Ställ de rostade nötterna åt sidan. Dela potatisen i stora bitar. Stek den i olja. Blanda  varsamt potatis, fetaost i bitar, nötter, finhackad gul lök och örtkryddor. Smaka av med salt och peppar. Ringla slutligen olivolja över allt. Gott som tillbehör till grillad fisk med mera. 

Citron- och dillmajonnäs

Krydda majonnäs med dill och citron. Se grundrecept här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar