söndag 25 maj 2014

Kalkonbröst med körsbärssky och tryffelolja

Igår införde vi morsdagsafton. Visst låter det bra? Sådär kvällen före dagen. Efter marknad på torget bar det av hemåt för lite fix inför kvällen. 

Förrätten intogs på stranden under senare delen av eftermiddagen. Man måste ju passa på. 18 grader i vattnet och barnen har gott om utrymme där för spring i benen och lekar medan vi vuxna hinner prata med varandra. Ikväll drömde vi med våra vänner om segelresa i Kroatien, maten i Italiens klack med mera med mera. För att göra drömmen om segelresan realistisk la vi oss på en bekväm fyraårsframförhållning och konstaterade därmed att våra minsta barn då är tillräckligt stora för att leva matrosliv i Medelhavet. 

Både dricka och tilltugg slank ner i rasande fart och den enda bilden som kom med hem är den nedan och den är ju mindre smickrande. Till bubblorna åt vi hursomhelst cashewnötter, ostar (Manchego, Tomme, chevre och vitlöksfärskost), finn crisp, salami och ölkorv. Min lilla tös åt åtminstone cashew. De slukade hon fortare än vi hinner säga "blomkål". Hon är skogstokig i dem och skulle nog gladeligen kunna leva på dem. 


Pojkar på tillväxt inför föräldrarnas semesterplaner

Hemma igen, denna morsdagsafton, åt vi helstekt kalkonbröst med sparris, tryffelolja och gruyereost och några av penséerna utanför ytterdörren som sjunger på sista versen. Smaker från tryffel, köksbärslikör och den lagrade osten blev riktigt bra tillsammans. 

Kalkonbröst med körsbärssky, tryffelolja och gruyere

2 Kalkonbröstfiléer
0,75 dl Heering köksbärslikör
0,5 dl vatten
0,5 dl rödvin
1 msk sherryvinäger

Bryn kalkonbröstfileerna hastigt på hög värme och lägga sedan över i ugnsform. Häll i Heering, vatten, rödvin, sherryvinäger i pannan som köttet brynts i och låt det koka ihop. Häll skyn över filéerna och sätt dem i ugn 120 grader tills innertemperaturen blivit 65 grader. Ös då och då. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.

Till kalkonen serverades sparris med ringlad tryffelolja, hyvlad gruyere och sky från formen. 

1 kommentar: