söndag 27 april 2014

Moussaka

Yassou!
 
I veckan gjorde jag moussaka. Det är ju Greklands motsvarighet till Italiens lasagne. I en moussaka varvas köttfärs med skivor av aubergin och potatis istället för pasta som i en lasagne. I övrigt är de ganska lika. Jag gjorde min utan potatis, med skivor av aubergin, mycket ost och med ett lager majonnäs i mitten. I köttfärssåsen hade jag mycket olivolja, vitlök och tomatpuré.
 
Parakalo!
 

 
Moussaka
 
8 portioner
 
1,2 kg fläskfärs
2-3 gula lökar
10 vitlöksklyftor
3 färska tomater
200 gram tomatpuré (en tub)
2 dl olivolja
salt och peppar
2-3 aubergine
2 dl majonnäs
3 dl riven ost
 
Börja med att göra en god köttfärssås. Jag lät finhackad lök och vitlök svettas länge i mycket olivolja på svag värme. Sedan tog jag upp lök och lade åt sidan. Därefter fräste jag färsen tills den får färg och därmed utvecklar god smak. Häll sedan tillbaka lök och tillsätt tomatpuré. Fräs några minuter innan färska tomater i bitar tillsätts. Låt såsen puttra länge. Min stod på spisen minst en timme och puttrade. Smaka av med salt och peppar.
 
Skiva aubergine på längden. Riv ost. Varva sedan köttfärs och aubergine i en ugnsform. Bred ut majonnäsen i mittenlagret och avsluta med osten på toppen.
 
Den behöver gräddas länge eftersom jag inte gjorde något med auberginskivorna innan jag la ihop moussakan. I många recept steks de innan de varvas med köttfärsen och då är tillagningstiden i ugnen inte lika lång. Låt den stå inne i en timme i 175 grader. Lägg på folie på slutet om den får för mycket färg.


2 kommentarer:

  1. Så gott det låter, speciellt med majonnäsen i. VI försöker hålla nere på kolhydraterna lite och då är det alltid lika roligt att hitta nya recept som faller i smaken:)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra! Det var perfekt med majonnäsen men jag tänkte att läsare skulle tycka att det lät sjukt skumt. Men om man tänker efter så är ju majonnäsen bara äggula, vinäger (jag hade citron i denna) och olja. Dessa ingredienser var för sig är ju inte konstiga i en gratängrätt. Tack för härlig kommentar och testa gärna!

    SvaraRadera