Sparris är bra lågkolhydratkost. Både grön och vit innehåller endast 2,4 gram kolhydrater per 100 gram. De gröna och vita sparrisarna är egentligen samma sort men den gröna växer ovan jord och den vita under uppkupad jord runt plantan. Uppkupningen gör att den växer långsammare och de blir därför kraftigare än de gröna. I Sverige är den gröna varianten vanligast och den vita odlas det mest av i exempelvis Tyskland och Holland.
Sparrisen är en riktig vårprimör så njut av den nu när säsongen tar fart. Den smakar mest om den får ångas klar. En riktig sparrissnobb har en sparrisgryta. Den är hög med en korg inuti för sparrisen. I den låter man endast en liten mängd vatten koka på botten så att själva sparrisen bara ångas. På det viset behåller den mest smak och sin fina färg. En sådan pryl är naturligtvis inte nödvändig men passa koktiden noga så att de inte överkokas. Avnjut dem med tillbehör som hollandaisesås, knaperstekt bacon eller hackat ägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar