På Holmgrens kötthandel i Lunds saluhall finns allt en köttälskare drömmer om. Personalen delar gärna med sig av sin breda kunskap. Ett plus är att de delar ut prinskorv till barnen medan mamman botaniserar. Ett besök är väl värt en omväg eller kanske rent av en resa i sig. Deras historia stäcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1898. Sedan 60-talet tillverkar de den belönade Knaken, som liksom namnet antyder är en variant av den tyska knackvursten. I helgen åt vi ryggbiff från dem. Min filosofi är "hellre lite mindre av god och riktig mat än mycket av dålig kvalitet". Vi delade och njöt hela familjen av dessa båda hängmörade och otroligt goda ryggbiffar. Till dem åt vi en fruktig sallad. Det är verkligen smaken från sechuanpeppar som gör hela salladen så hoppa inte över den.
Ryggbiff
ryggbiff
salt
peppar
olja
salt
stektermometer
Låt köttet ligga i rumstemperatur någon timme innan det ska stekas så att det inte är kylskåpskallt vid tillagningen då det kyler ner pannan och riskerar att koka köttet istället för att steka det. Salta och peppra köttet strax före stekningen. Stek i olja och smör. Smör för den goda smakens skull och olja för att den tål högre värme. Hetta upp olja tills den ryker och lägg ner köttet. Stek hastigt på hög värme och vänd sedan köttet samtidigt som du tillsätter smör. Sänk därefter värmen tills köttet har önskad innertemperatur. I vårt fall 58 grader. Var noga med vilan. Köttet behöver vila minst en kvart för att bevara köttsaft. Undvik att täcka med folie då det gör så att köttet fortsätter att stiga i temperatur.
Fruktig sallad
avokado
jordgubbar
blåbär
gurka
sharon
körsbärstomater
pekannötter
saft från lime
salt
Sechuanpeppar
olivolja
Blanda alla ingredienser. Smaka av med limesaft, olivolja, sechusn och salt.
olivolja
Blanda alla ingredienser. Smaka av med limesaft, olivolja, sechusn och salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar