onsdag 8 januari 2014

Ungersk vitlökssoppa

Vi besöker ofta Ungern och familjens vinodling. Varje gång försöker jag pricka in en vitlökssoppa. Det är verkligen en to die for - soppa och något av det godaste jag vet. Rätten finns med på de allra flesta restaurangers meny som förrättssoppa. Soppan serveras alltid slät och vit men varierar mycket i smak och alla gör den på sitt eget vis. Vi har testat olika sätt att göra den på och receptet nedan är vårt klart bästa. 




Vitlökssoppa

4 personer

8-10 vitlöksklyftor
Smör
1 dl Tokajvin (3 puttonyos)
3 dl grädde
2 dl vatten
2 dl créme fraiche
1 dl riven parmesanost 
2 äggulor
Saft efter smak från en citron
Salt och vitpeppar

Börja med att svetta pressad eller riven vitlök i en gryta på svag värme i tio minuter. Den ska inte ta färg utan bara mjukna. Tillsätt vin och låt det koka en stund. Låt grädde, vatten och créme fraiche gå ner i vitlöken. Reducera soppan en stund (omkring tio minuter) så att smakerna utvecklas och mängden minskar något. Lägg i osten när soppan reducerat och ta grytan från plattan. Vispa kraftigt ner äggulorna när osten smält. Äggulorna vispas för färgens, smakens och redningens skull. Smaka av med salt, peppar och citron om mer syra behövs. 

2 kommentarer:

  1. Hej,

    Fick tips av Sofie Mumsfillibaba att gå in här och det var ju bra! är en nybliven LCHFare och läser det mesta jag kommer över. Här kommer jag kika in igen, var så säker.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Kul att du tittade in. Så fin blogg du har.

      Kram.

      Radera