onsdag 22 januari 2014

Torsk med spenat och mandeltillbehör

Igår var en sån dag då planen till kvällens middag, som så ofta, inte var glasklar. I affären köpte jag 600 gram färsk torsk, fryst hackad spenat och en stor bit västerbottensost. På något vis blir det middag av det här var tanken när jag var färdighandlad. Så blev det och det med besked. Smakerna av det som fanns hemma var perfekta ihop och dessutom skapades ett nytt tillbehör/topping som kommer att användas fler gånger till andra rätter.
 
Det är så lätt att använda termometer och det är en sån oändlig skillnad på slutresultatet mellan olika temperaturer. Jag kan därför verkligen rekommendera att den används. Ta ut denna rätt på 55 grader eller strax före.
 
Morötter är svårt att få in i en strikt LCHF-kost som endast tillåter 20 gram kolhydrater per dag. Denna rätten har ett mycket lågt kolhydratinnehåll där de enda kolhydraterna i fiskrätten kommer från spenat, crème fraiche och ost. Kolhydratinnehållet i dessa tre komponenter blir totat för hela formen 9 gram. Morötterna svarar för 20 gram och de kunde vi därför kosta på oss att festa på.
 
 Torsk med spenat och mandel

4 portioner

600 g färsk torskfilé 
2 dl majonnäs
1,5 dl crème fraiche
400 g fryst hackad spenat
1 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 msk vitvinsvinäger
2 dl riven Västerbottenost
 
Lägg fisken på en olivoljad ugnsform. Salta och peppra. Blanda övriga ingredienser och häll över fisken. Riv ytterligare Västerbottenost efter behag på toppen. In i ugn 175 g tills fisken har en innertemperatur på 55 grader.
 
Topping
 
2-3 morötter
1 dl grovt hackad mandel
1 pressad vitlöksklyfta
olivolja
smör
persilja
muskot, salt och peppar
 
Slanta morötterna och stek dem tillsammans med mandel och vitlök i olivolja och smör ett par minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Dra från värmen och strö över färsk hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar