söndag 8 december 2013

Näringsguide

Här kommer ett tips på en bra app om man vill föra kostdagbok och har en smartphone. Den är enkel att använda och beroende på hur noggrann man är ger den en inblick i hur en rätts eller en hel dags energifördelning ser ut. Alltså hur fördelningen mellan de tre energigivande näringsämnena protein, fett och kolhydrater förhåller sig. Den anger även intaget av dessa i gram. 

Jag förespråkar kanske inte att noga väga allt man äter på medhavd gramvåg men ibland kan det vara bra för att se vilka näringsämnen man får i sig och fördelningen av dessa. Efter några gångers vägning blir man snabbt duktig på vad olika livsmedel väger. För att hålla sig till LCHF rekommenderas en energifördelning där 15-20 % kommer från protein, 5 % från kolhydrater och resten från fett. I den traditionella tallriksmodellen är fördelningen istället 15-20 % från protein (samma som vid LCHF), 30 % från fett och resten från kolhydrater. 


Det fina med LCHF är att man helt och hållet kan skippa det där med att räkna kalorier och just vägning och mätning. Dock är vågen ett gott hjälpmedel för att se att man är på rätt spår. I början är det svårt att inse hur mycket av energin som kommer från kolhydrater. Särskilt för dem som äter lättprodukter och processad mat. Lika svårt var det för mig att släppa på den där fettspärren. När det väl är gjort och kroppen får i sig tillräckligt med fett kommer den bara att efterfråga mat när man verkligen är hungrig. Den kommer också själv att reglera vilka mängder som behövs för mättnad. Det hade jag jättesvårt att tro på i början men det stämmer verkligen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar