söndag 1 december 2013

Advent med Janssons frestelse

Idag när det är första advent kändes det helt ok att nalla på julmaten. Jag har tidigare gjort "potatisgratäng" och Hasselbackar på rättika. Idag blev det Janssons frestelse. Var noga med att låta den vara inne länge i ugnen, gärna dubbelt så länge som anges i de flesta recepten. Då försvinner den sista beskan från rättikan som vid för kort gräddning annars kan finnas kvar. Rättika har trots att det är en rotfrukt ett lågt kolhydratinnehåll. Potatis innehåller 18 gram kolhydrater per 100 gram och rättika bara 2,5. Alltså sju gånger mer kolhydrater i potatis. Smaken då? Jättegod! 


Janssons frestelse på rättika

400 gram rättika
1 gul lök
2 kokta ägg
3 dl grädde
1 burk ansjovis
1 dl mandelmjöl
Smör
Salt och vitpeppar

Riv rättikan på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan. Skiva löken och blanda med den rivna rättikan. Salta och peppra. Lägg blandningen i en ugnsform med ett lager av hackade kokta ägg och ansjovis i mitten. Slå över spadet från ansjovisen och grädden. Avsluta med att strö mandelmjölet över gratängen och hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel över frestelsen. 

Baka i ugnen på 150-175 grader i 1 timme. 

Ät den som en ensamrätt med sallad eller med traditionella tillbehör som köttbullar, prinskorv och knäckebröd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar