En snabblagad rätt med många smaker. Att göra "risotto" på blomkål är ett enkelt sätt att dra ner kraftigt på kolhydraterna. Dock får rätten inte riktigt samma krämiga konsistens eftersom stärkelsen i riset inte finns med. Den är ohyggligt god och går i alla fall att variera i det oändliga. Nu på hösten är det gott med exempelvis all sorts svamp, saffran eller räkor.
Blomkålsotto med gravad lax
Blomkålsotto
4 personer
1 blomkålshuvud
3 scharlottenlökar
2 deciliter vispgrädde
2 deciliter vitt torrt vin
4 deciliter riven parmesanost
Riv blomkålen. Koka upp vatten och salt i en gryta. Koka blomkålen i cirka en minut. Häll av i durkslag och ställ åt sidan.
Fräs schalottenlök, vitlök och svamp i smör. Tillsätt grädde, vin och blomkål. Låt puttra några minuter och rör sedan i osten.
Jag tycker Blomkålsrisotto blir mycket bättre om den rivna blomkålen kokas separat och kokvattnet hälls bort då beskan från kålen annars tar överhand och "dödar" de andra smakerna. Många recept låter istället blomkålen koka i spadet som vid traditionell risottotillredning vilket jag tycker är synd då flera smaker slås om att bli representerade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar