Idag har vi haft treårskalas med fullt ös för vår lilla flicka. Jag hade sedan länge lovat henne en barbietårta. Efter det har jag funderat på hur jag skulle lösa det hela. Jag är absolut ingen bakperson och har i princip endast gjort lussekatter till jul när det kommer till bakning. Mat mat mat har istället varit min melodi. Först tänkte jag göra parfait för att komma undan bakningsmomentet. Tårtbottnar verkar så läskigt svårt att göra och att jobba med. Jag såg lutande tornet i Pisa framför mig. Glass eller parfait kom jag helt enkelt fram till. Det är ju så enkelt att göra i en bunke till en glassbomb och sedan vända uppochner på bara. Efter lite funderingar såg jag en stenhård klump framför mig som kalasgästerna inte kunde komma igenom. Jag började fundera på fromage istället men efter några dagars grubblande såg jag istället hur den bara säckade ihop och inte orkade bära sin höjd och barbiedockan på toppen. Jag tappade nästan sugen men kom i grevens tid att tänka på pannacotta som ju ska vara lite fast i konsistensen. Jag rådfrågade mina arbetskollegor tårtexperterna som gav mig styrka att tro på min kombination av dessert/tårta. En pannacotta-Barbie. Så fick det bli. Jag gjorde tre smakers pannacotta och tösen fick sin "tårta". Flera gäster tog till och med om. Bara en sån sak! Det som är bra med pannacotta är att den inte behöver göras så söt utan att smaka gott. Min bestod av tre smaker: choklad, hallon och vanilj. Totalt sötade jag med max fem matskedar honung bara. Jag själpte upp panna cottan på en chokladkakebotten för att den liksom inte skulle hamna på glid. Det hela klädde jag med marsipan och dekorerade innan jag satte en bit marsipan på dockan som klänningsliv och krönte verket med henne. Hoppar man över att äta marsipanen och tårtbotten är den helt ok ur ett lågkolhydratperspektiv.
söndag 31 augusti 2014
fredag 29 augusti 2014
Matorgier över sundet
Det är så enkelt att ta sig med tåg över sundet till Danmark och på kort tid är man i Köpenhamn. Ändå blir det så sällan av att jag kommer dit. Men jag lyckades få tid över att äntligen komma dit och strosa runt en hel dag. Det stora målet för dagen var såklart att äta gott och att frossa i matinspiration. På köpet kommer även shopping, kläder, inredning samt att bara vara i den vackra innerstaden i strålande solsken. Jag hoppade av tåget på huvudbangård och promenerade längs Ströget och de centrala gatorna bort till Nyhavn där jag åt lunch i solen. Den bestod av tre sorters sill, ägg och rågbröd och inte att förglömma: smör och flott. Jag sa till servitören att jag hade svårt att välja mellan sillen och en annan rätt med "gammelost". Han kom genast med förslaget att ge mig en liten portion av sillen så att jag kunde beställa båda. Jag nappade på idén med en gång. Jag fick jättemycket mat och njöt av smakerna i fulla drag där jag satt mitt i Nyhavn i strålande solsken bland andra som, liksom jag, smått panikartat sög ut det sista av sommaren och det vackra vädret.
Efter lunchen och vidare shopping vandrade jag vidare mot Norreport och resans främsta mål: saluhallarna. Där fanns blommor i höstens alla färger, blomkål i lila, gult, grönt, svamp, vitlök, bönor med mycket mera. Inne i hallarna besökte jag en butik med nötter och torkad frukt i lösvikt. Torkade blåbär och torkade kuber av kokos inhandlades. Sedan kom jag till resans höjdpunkt. En helt fantastisk kryddhandel, ASAspice som hänförde mig totalt. Mannen, Julian, som hade kryddståndet var en mycket karismatisk britt som hann med att berätta mycket om sitt liv och vi pratade om diverse kryddor med mera på den ganska korta stunden jag var där. Jag köpte sumak, kanel, kardemummakapslar, torkad blåklint med mera. Jag fick även smaka på muskotblomma som påminde om muskotnöten men lite sötare i smaken. Julian var otroligt gästvänlig och bemötte varje kund på ett engagerat vis. Thanks for a lovely vistit at your shop Julian! It's hard to believe what you said about being tired of people and being overstimulated when seeing you with your custumers and all the hospitality you offered. You seem to be a right peoples person and I really hope that you won't decied to move to the swedish forests so I can come back shopping for more instead. Fingers crossed!
Från Norreport fick jag genom vackra Örstedsparken tillbaka till tågstationen. Vilken härlig dag!
onsdag 27 augusti 2014
Höstgodis
Passa på att njuta av de sista bären innan de är över för säsongen. Dessa godingar från skogen hade vi förmånen att få njuta av med farmor som är flitig bärplockare i skogen. Det är otroligt vilket jobb som ligger bakom och varenda litet bär är plockat ett och ett. Vi åt dem med vispad grädde och ett nöt- och chokladhack.
tisdag 26 augusti 2014
De syrade saltgurkorna
De syrade saltgurkornar är klara och blev makalöst goda. Så otroligt enkelt att göra dessutom. Köp vanliga inläggningsgurkor och lägg i glasburk med senapsfrön, vitlöksklyftor, dillkronor och vinbärsblad. Häll över saltvatten. De är supergoda som de är eller som tillbehör till en mängd rätter. I höst kommer våra bland annat serveras till hamburgare.
I bara farten och glädjen över det goda gurkresultatet syrade vi även morötter och på sin väg att bli klara är även en burk med surkål och en glasburk med vitlök. Vinterns behov av mjölksyrabakterier ser ut att kunna bli tillgodosett.
söndag 24 augusti 2014
Torsk med citron, parmesan och basilika
I fredags när jag var och handlade träffade jag en dagismamma som har sin dotter på min flickas avdelning. Hon inspirerade mig till kvällsmaten i fredags. De skulle ha torsk och jag hakade på ner till fiskdisken. Hennes fiskbitar skulle smaksättas med vitlök, parmesan, citron, basilika och créme fraîche. Jag hoppade över créme fraîchen och vitlöken men köpte en bit parmesan, citron och en kruka basilika. Av det blev det en god middag.
Torsk med citron, basilika och parmesan
800 gram färsk torskfilé
2 dl riven parmesanost
1 kruka basilika
Skal och saft från en citron
Salt och peppar
En bit smör
Olivolja
Blanda riven ost, hackade basilikablad, citronskal och citronsaft. Lägg sedan fisken i en ugnsform. Salta, peppra och ringla över lite olja. Fördela sedan toppingen över fisken och klicka ut smöret ovanpå. Baka i ugn på 175 grader tills fisken har en innertemperatur på 55 grader. Höj temperaturen mot slutet och vrid om till grilläget så får osten lite fin färg.
torsdag 21 augusti 2014
Carpaccio och Hällefilé på Barsebäcks hamnkrog
Jag njuter idag av smakerna, utsikten och stämningen från en kväll med några härliga kollegor på Barsebäcks Hamnkrog igår kväll. Deras meny var dessutom perfekt ur ett kolhydratsnålt perspektiv. Mina val föll på carpaccio till förrätt som var smaksatt med pinjenötter, parmesanost och olivolja. Mina bordskamrater åt rökta räkor med hemlagad aioli. Till huvudrätt hummade vi instämmande till den goda grönländska hällefilén. Den serverades med äggtimbal, skirat smör och sparris. Potatisen lämnade jag åt sitt öde kvar på tallriken.
tisdag 19 augusti 2014
Fetaostyoghurt och ugnsbakade paprikor
Kvällsmat mitt i veckan. Grillade kycklingklubbor, bakad paprika, tomater och fetaostyoghurt.
Fetaostyoghurt
1 pkt fetaost
2,5 dl grekisk yoghurt
Några matskedar olivolja
Oregano
Peppar
Mosa osten med en gaffel och blanda den med övriga ingredienser.
Bakade paprikor
Paprikor i blandade färger
Vitlöksklyftor
Rikligt med olja
Salt
Skär paprikor i stora klyftor. Lägg dem tillsammans med hela vitlöksklyftor i en ugnsform. Ringla över oljan och salta. Baka i ugn på 150 grader i minst en timme.
söndag 17 augusti 2014
Sommaravslutning i Ungern
Jag är hemma efter några intensiva och härliga dagar i Ungern samt slutspurt på sommarlovet. Imorgon är det dags för inskolning, dagis, jobb med mera. Det är dags för allvaret och i dubbel bemärkelse slut på sötebrödsdagarna. Kolhydratsnaran ska åter dras åt och som en bonuseffekt även semesterkilona. I Ungern hade vi mycket att stå i och som vanligt stod god mat på schemat. Den har tydligen varit så god att jag knappt hunnit med att fånga den på bild. Det var hela den stora familjen som åkte ner tillsammans. Vi har firat mamma som fyllde år och tjuvstartat firandet av familjens nästa fyrtioåring, Storebror, genom att låta honom flyga ett fyrsitsigt cessnaplan över vårt hus. När man äter på restaurang där bjuds man ofta på en "späckkam" av rökt fläsk som dekor. Den är bara så god. Vi har även njutit av vin och palinka i mängder, paprikor, vitlök, anka, kalkon, kål, persikor och andra ungerska smaker. Bland annat delade vi en flaska palinka med vår granne som han gjort av plommon från vår trädgård. Dessvärre ser det ut att inte vara något bra vinår 2014 då delar av skörden skadats av hagel som kom förra veckan. Det är mycket som ska stämma vad gäller vädrets makter men nu hoppas vi på gynnsamt väder ända fram till september eller oktober då det är dags att skörda druvor.
torsdag 14 augusti 2014
Syrad gurka - spara sommarsmaker på burk
Ett recept i Sydsvenskan i måndags (2014.08.12) väckte lusten att syra grönsaker hos maken. Han for iväg och köpte inläggningsgurka och morötter i olika färger. Lusten att göra egen surkål har funnits länge men det har aldrig blivit av. Nu provar vi med gurkor och morötter. En gång om dagen ska locket gläntas på och det bubblar och pyser redan muntert i burkarna.
tisdag 12 augusti 2014
måndag 11 augusti 2014
På Bakken förra veckan beställde jag en "Nybo platte" till lunch. Restaurangen hette Nybo och rätten var som en tallrik smörrebröd men brödet kom vid sidan om på en separat tallrik. En jättebra rätt för lågkolhydratätare. Och nej, jag bemödade mig inte med att skala av paneringen på spättan. Den slank ner precis som den var. Jag tog mig även en bit av brödet som var osötat rågbröd. Förutom smör serverades även flott med lök i portionsförpackning. Danskarna de kan de.
söndag 10 augusti 2014
fredag 8 augusti 2014
Västerbottenskaka
Håll i hatten! Det här var brutalt gott och bjöd nästan på en kulinarisk orgasm redan innan jag provsmakat. Efter en dag på nöjesfältet Bakken och stranden i danska Klampenborg var barnen trötta och somnade tidigt. Vi passade då på att njuta av småländska kräftor i den varma augustikvällen. Till kräftorna åt vi majonnäs och en västerbottenskomposition som blev gudomligt god. När vi steg av bussen nästan hemma köpte vi några kantareller och en västerbottensost. Jag stekte svampen i rikligt med smör och blandade sedan ägg och riven ost som jag smetade ut i pannan och sedan grillade i ugnen. Jag tänkte på paj utan pajskal och hoppade över det där "stanniga" i äggstanning som jag ändå inte är så förtjust i. Oj så gott det blev.
Västerbottenkaka
1/2 liter rensade kantareller
1/2 vitlöksklyfta
Smör till stekning
3 dl riven västerbottensost
2 ägg
0,5 dl Ramlösa (den öppnade flaskan stod närmre än vasken)
Vitpeppar
Ugn: grill, högsta värmen
Stek svampen i rikligt med smör. Pressa ner en vitlöksklyfta när svampen fått lite färg och låt den fräsa med en stund. Blanda ost, ägg, mineralvatten och malen vitpeppar. Bred den ganska fasta ostsmeten över svampen. Ha kvar stekjärnet på den varma plattan en liten stund och flytta det sedan en av de högre falserna i ugnen inställd på grill. Låt kakan bli gyllenbrun. Det går fort. Bara någon minut.
torsdag 7 augusti 2014
Rökt torskrom
Ikväll åt vi lax med grönsaker. Vår femårings nyfikenhet ledde till att vi även hade rökt torskrom till. När han fick syn på de bulliga klumparna med rökt rom kom genast frågorna. När diskussionerna sedan var i full gång om fiskägg i rök och dimma och allt vad han bubblade om gick det liksom inte att hejda honom. Ett smakprov fick givetvis följa med oss hem från rökeriet och spexa till vår laxbit.
tisdag 5 augusti 2014
Stekt, smält ost med tillbehör
Det är inte utan att man drömmer sig tillbaka till semester och den ungerska landsbygdens lugn som för nån vecka sedan omslöt oss. Då känns särskilt bra att veta att jag inom kort är där igen. Vi åt bland annat något som nästan har blivit en klassiker nu. Stekt rökt ost. Dessa rökta ostar finns även här hemma. De är inte så väst mycket att hänga i julgranen innan de steks men efter stekning är de vansinnigt goda. I Ungern åt vi den med färska grönsaker, inlagda gurkor, oliver och skivor av torkad korv.
Lunch och bad i vingården.
måndag 4 augusti 2014
Lunchlåda - köttfärssås och bönor
Dagens lunchlåda. Köttfärssås och marinerade bönor. Inte så sexigt men gott. Mätt var jag dessutom resten av dagen. Bönorna badade i god olivolja med bland annat citron och sambal.
söndag 3 augusti 2014
Marinerade bönor
Sommaren är ju inte slut bara för att man börjar jobba imorgon. Men det är ganska svårt att övertyga sig själv om att det inte är så. Idag har jag sugit ut det sista av sommaren så mycket som jag bara kan. Det innebar bland annat en snabb medhavd lunch på stranden.
Framöver ska jag fortsätta njuta av de varma sommardagarna och ljusa kvällarna innan vi stänger igen inför vintern framåt oktober nån gång. Det är nu det ska slutspurtas på morgonbad, kvällspicknick, helgutflykter med mera. Och så en massa god och somrig mat så klart.
Lunch på stranden. Ägg, tonfisk i olja, tomat och marinerade bönor
Marinerade bönor
Valfria bönor
Olja
Salt
Sambal
Pressad citron
Finhackad gul lök
Riven vitlök
Blanda alla ingredienser. I dagens bönsallad hade jag även i thailändsk fisksås. Den ger god smak och sälta.
lördag 2 augusti 2014
Pytt i panna - lchf
Pytt på tärnad squash, lök, vitlök, korv och kyckling. Kryddat med färska örter, salt och peppar och serverat med stekt ägg, majonnäs och dijonsenap