tisdag 14 januari 2014

Mushy peas

När jag bodde i England för femton år sedan kom jag för första gången i kontakt med denna lite udda skapelse. Mushy peas. Jag har ännu inte kommit på något rintigt bra namn på svenska. Stompade ärtor, mosade ärtor, ärtmos... Kom gärna med förslag. 

Jag har faktiskt ingen aning hur de tillagas i England eller om det finns regler och särskilda recept för dem. Här kommer i alla fall en version av mig. Det ser verkligen inte mycket ut för världen. Särskilt inte på mina vardags bilder som alltid snabbt pangade med min mobil. Men testa, det är så mycket godare än man kan tro. Jag serverade det till färsk rödspätta som bara stektes hastigt i smör med citron, salt och peppar. Ärtorna är ett bra tillbehör till många andra rätter. 


 
Mushy peas

600 kg ärtor
1 scharlottenlök 
1 vitlöksklyfta
1-2 cm färsk röd chili
Smör
1 dl vitt vin
1/3 kruka mynta

Sätt på vatten i en gryta till ärtorna. Koka dem ett par minuter men inte för länge då de i så fall mister sin klara gröna färg. Svetta finhackad lök, vitlök och chili i smör. Låt löken bli blank och mjuk. Tillsätt sedan vin och låt det koka in. Därefter får de kokta ärtorna gå ner i lökblandningen. Blanda allt och mosa sedan ärtorna, enklast med en potatisstöt. Smaka av med salt, peppar och finhackad färsk mynta. 

4 kommentarer:

  1. Låter gott och nyttigt! Fråga: Varför kan bara köpa frysta ärtor? (bortsett från att köpa sockerärtor och pilla ut dem..)

    SvaraRadera
    Svar
    1. På Findus som står för den mesta ärtodlingen i Sverige ser man på ärtor som en hel vetenskap. Det är riktigt roligt att se deras passionerade arbete och laboratorieexperiment samt hur de över tid har förädlat och förfinat produkten. Från skörd till fryst ärta går det undan. Över, mellan och runt fabriken leder långa smala rör som ärtorna under en kort säsong sugs genom och rätt in i frysen. För dem är det mycket viktigt att ärtan är fryst redan ett par timmar efter skörd för att hålla bästa färg, näring och form. Där ligger förmodligen svaret. Sen är det ju lite charmigt att sitta på trappan och sprita sina egna ärtor. Men kanske inte varje dag...

      Radera
  2. Ärtstomp kanske är ett bra svenskt ord?! Låter gott tycker jag men resten av familjen säger nej tack! Vi är uppdelade i två läger - tjejer mot killar. Känner mig lätt i underläge!
    Vad roligt det är att du börjat blogga!! Ska titta in så ofta jag kan! Snart måste vi få till en träff live också! Har du kollat din mail? Vi har mailat lite om en dag....

    SvaraRadera
  3. I Norge heter det ärtestuvning.

    SvaraRadera