torsdag 31 juli 2014
Low carb-burger på MAX
Idag provade jag low carb-burger hamburgermål på hamburgerkedjan MAX. Den bestod av en 160 grams nötburgare i salladsblad med rödlök, tomat och dressing och till det en bönsallad och Ramlösa. Bra med ett kolhydratlågt alternativ. Bönorna var marinerade i olja och örter.
onsdag 30 juli 2014
Bönor med vitlökssmör till korvar
En squashfri lunch hos farmor! Gott var det också. Korvar med smak av timjan och citron med vaxbönor som badade i härligt vitlökssmör.
tisdag 29 juli 2014
Surströmming lchf
Oj så gott det är. Säsongen för surströmming är inte riktigt här men ikväll tjuvstartade vi den. I vår affär har säsongens burkar ännu inte anlänt men jag hittade ett fint exemplar där burken nästan var rundjäst och fin. Till alla som är rädda för att prova: var inte det!
måndag 28 juli 2014
Falsk potatissallad med squash
Squashmaraton fortsätter. Varför inte? Ikväll provade jag att göra "falsk potatissallad". Det var gott i värmen och serverades till varmrökt lax.
Falsk potatissallad på squash
Squash
Majonnäs
Créme fraiche
Salt
Peppar
Färska örter
Citron
Tärna squash i centimeterstora kuber. Lägg ner dem i kokande vatten och låt dem sjuda ett par minuter. Häll av vattnet och spola dem kalla. Blanda de kalla tärningarna med lika dela majonnäs och créme fraiche. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och färska örter. Jag tog persilja, basilika och timjan.
söndag 27 juli 2014
Ugnsbakad squash
Här hemma blir det squash på längden och på tvären. Efter att ha imponerats av storleken på de ungerska gula squashen var det fantastiskt roligt och komma hem till våra egna plantor. Efter den senaste tidens värmebölja i Sverige var jag inställd på att det kanske inte skulle stå så bra till med tomater, hallon, sallad, blåbär, pumpor, barnens potatis, squash med mera. Men det var ett sant "hallelulja moment" att få se med vilken fart våra squash hade vuxit. Vi äter dem stekta i skivor, hyvlade och lättkokta, rivna som sallad eller ugnsbakade. En användbar favorit som innehåller väldigt få kolhydrater per hundra gram.
Fläskkarré på bädd av squash, lök, vitlök, soltorkade tomater och fetaost
Ugnsbakad squash
Skär squash i runda skivor eller halvmånar. Stek den i stekpanna i rikligt med olivolja. Låt den få lite färg och mjukna något. Pressa eller skär ner vitlök, salta, peppar och lägg gärna ned några kvistar av färska örter, tex rosmarin och timjan. Rör runt och sätt sedan in hela stekjärnet i ugnen på 200 grader och låt den bli mjuk och rostad tills den är klar efter ca tjugo minuter.
lördag 26 juli 2014
Zucchini- och surkålsgratäng lchf
Jag älskar den rustika maten i Ungern. Den är kraftig, mättande och väldigt smakrik. De goda zucchiniarna från grannarna användes även igår. Denna gång i sällskap av surkål i en gratäng eller nån slags paj utan pajskal. Jag rev zucchini på grova sidan och blandade med surkål, några råa ägg, salt, paprikapulver, kummin och peppar. Innan den gratinerades täcktes den med ett gediget lager av parmesanost. Jag använde mig av lika delar zucchini och surkål.
Som tillbehör stekte jag slantar av rökt korv så att de blev knapriga och goda. Poängen var även att jag ville att fett och smaker från korven skulle läcka ut i stekpannan så att grön squash (eller zucchini) fick steka i det. Jag skar även ner vårlök och la i några oliver. Eftersom det var dags att lämna Ungern tidigt imorse var kvällens middag igår ett hopkok av vad som fanns kvar i kylskåpet. Några solmogna tomater, två stora gula zucchini och en barnmatsburk som jag fyllt med nygjord aprikospure lyckades jag glädjande få med mig igenom säkerhetskontrollen.
Nu är det dags att stiga ombord. Vi ses i Sverige!
fredag 25 juli 2014
Grekisk sallad med helstekt kalkon
Kvällens middag igår bestod av ugnsstekt kalkonbröst med grekisk sallad. Den intogs mitt i vingården i strålande kvällssol. Värmen verkar vara minst lika intensiv i Sverige som i Ungern. Då är det så otroligt gott med grekisk sallad. De krispiga grönsakerna och sältan från osten och oliverna. Våra goda vänner här odlar monsterstora gula zucchini som vi tacksamt tar emot. Jag skivade centimetertjocka skivor av en som jag sedan placerade den brynta kalkonen på. Det enda som sedan behövs är salt, peppar och olivolja. Det fick bli klart i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen var 66 grader. Till detta åt vi även en tzatziki på fet yoghurt, gurka vitlök, olivolja, salt och peppar. Sommaren är underbar!
torsdag 24 juli 2014
Rostad cole slaw
Här kommer ett tips till alla grillare. Ofta finns det fin glöd kvar på grillen även efter att maten är färdiggrillad. Lägg ett halvt spetskålhuvud på gallret och låt det ligga kvar på eftervärmen. Detta låg minst två timmar. Hacka sedan ner det och gör en god rostad cole slaw.
tisdag 22 juli 2014
Grönsaker med färsk korv i ugn
Detta är en riktigt smidig och härlig rätt som sköter sig själv i ugnen en timme innan den ska njutas. Dessutom kan den förberedas i förväg. Skär grönskaker i bitar och lägg i ett bleck eller på en plåt. Jag använde aubergin, squash, vit pumpa, rödlök, många vitlöksklyftor, majs (till barnen) och spetspaprika. Salta, peppra och ringla över brutala mängder av olivolja. Gör några små snitt i färska korvar och lägg dem ovanpå grönsakerna. Fett och köttsaft med mycket smak rinner ut från korvarna och ger fantastiskt god smak till grönsakerna. Servera som det är eller med exempelvis créme fraiche, jalapenos och färska tomater.
måndag 21 juli 2014
Mellanmål lchf
Jag susade snabbt inom Ica för att haffa något mellanmål till lekplatsdaten efter en torftig lunch med barnen. Det blev prinskorvar från deikatessen. Klockrent mellis, vatten och prinskorv, som uppskattades av både mina barn och kompisarna. Billigt dessutom i förhållande till sugrörsdricka, bullar, frukt, kex med mera.
söndag 20 juli 2014
Lök- och squashsalsa
Här kommer en osmikrande bild på en slasa som blev ganska god faktiskt. Den serverades till kalvinnanlår och grönsallad.
Lök- och squashsalsa
gul lök
vitlök
squash
valnötsolja
sherry
madeira
muskot
salt och peppar
Svetta gul lök och vitlök i valnötsolja eller annan olja länge tills den blir riktigt mjuk. Tillsätt sedan sherry, madeira, vitt vin och muskot. Låt det småputtra i cirka en kvart. Hyvla squashen med potatisskalare och tillsätt den på slutet. Smaka av med salt och peppar. Gott som tillbehör till kött eller fisk.
lördag 19 juli 2014
fredag 18 juli 2014
Chimichurri
Detta är en sås med argentinskt ursprung. Grunden består av finhackad persilja, vitlök, lök, olja, rödvinsvinäger och chiliflingor. Just denna är smaksatt med rivet citronskal vilket blev väldigt gott och ett bra tips till sommarens grillrätter. Chimichurri kan användas som sås eller marinad.
torsdag 17 juli 2014
Pytt i panna lchf
Om jag ska vara ärlig är nog pytt i panna något av det godaste jag vet. När jag flyttade hemifrån och själv kunde välja vad jag skulle äta föll lotten ofta på pytt. Pytten här består av rester från kylen i form av stekt kycklingbröst och grillad entrecote. De tärnades precis som squash. Allt stektes sedan med lök och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Servera med stekt ägg eller en klick majonnäs.
onsdag 16 juli 2014
Laxmousse
Denna laxmoussen har min mamma gjort sedan tidernas begynnelse. Alla som smakar den tycker om den och den är därför så tacksam att bjuda på. Lax säljs ofta på erbjudande om man köper en hel eller halv sida. Då är jag sällan sen att slå till. På den bit som blir över gör jag laxmousse. Oftast går den åt dagarna därpå men den går även utmärkt att frysa.
Enkel lunch
Laxmousse
Kokt eller ugnsbakad lax
creme fraiche
majonnäs
mycket dill
saft och skal från citron
salt och peppar
Blanda lax med creme fraiche och lite majonnäs. Mosa allt med gaffel. Rör ner rikligt med hackad dill, saft och rivet skal från citron och smaka av med salt och peppar.
tisdag 15 juli 2014
Tilltugg lchf - ost och korv
Jag är tillbaka på banan efter några utsvävande lediga dagar med mycket kolhydrater. Här är en tilltuggstallrik helt i min smak. Olika sorters korvar och ost. Ett gott glas rött till det lever smaklökarna på länge.
Tilltugg lchf
måndag 14 juli 2014
Köttfärssås lchf
Det blev mycket riktigt smörstekt squash som fick göra dagens köttfärssås sällskap. Eftersom vi har gott om lök och vitlök fick även de åka ner i stekjärnet med squashen. Den är otroligt god nu när det är säsong.
Nu när det finns så gott om svenska tomater använder jag dem istället för burkar med gamla, krossade. I denna såsen fräste jag gul lök, vitlök och färs. Sedan fick de färska tomaterna, ett par soltorkade tomater, sambal oelek, oregano, salt och vitpeppar koka ihop. Därefter låter jag grytan stå och småputtra hela förmiddagen om den ska ätas till lunch. Det är viktigt att det får ta tid när den lagas med färska tomater så att vätskan i dem reduceras kraftigt och smakerna därmed blir mustiga och härliga. Jag använder mängder med olivolja. Tänk mycket och ringla sedan ner ännu mer. I flera omgångar. Mums.
söndag 13 juli 2014
Odlad vitlök och trevligt utflyktsmål
Rikedom
Kvällens skörd av squash, sallad och bönor
Imorgon blir det köttfärssås med världens bästa pasta - squash! Jag har köpt fin färs och ska stoppa massor av egenodlad vitlök och gul lök i köttfärssåsen. Tomatplantorna ser ut att ge en riklig skörd men är ännu gröna så jag fick komplettera med köpetomater.
Squashen är god att strimla med potatisskalare och koka en minut i vatten eller färsk, riven eller stekt i smör. Mycket god ersättare till pasta. Min kommer nog att stekas i gott smör med himalaysalt.
Förra året besökte vi Mandelmanns trädgårdar på Österlen. Vi blev helt förälskade i stället som bjöd på massor av inspiration i de många trädgårdarna och växthusen, härligt bemötande, god därproducerad mat i restaurangen, rundtur för barnen samt shopping i den fina gårdsbutiken. Ett tips på bra utflyktsmål i sommar! Jag fick bland annat smaka färsk steviaplanta. Jag är dock inte glad för dess genomträngande eftersmak som lätt tränger fram i livsmedel där den används. Smaken var väldigt söt och lakritsliknande. I gårdsbutiken köpte vi vitlök. En sparade jag till november då jag delade upp den i klyftor och petade ner i jorden. Idag har jag dragit upp dem. Var och en av klyftorna blev en ny lök och som ni förstår föll jag åter i löktrans. Nu ligger de på tork och till hösten tänker jag peta ner ännu några fler klyftor som naturen får ta hand om.
lördag 12 juli 2014
Sockertrans
Vad är det som händer? Här firar vi femåring i dagarna tre och det sockerchockas hejvilt till både höger och vänster. Idag var det dags för glasstårta med vagnar lastade med krossad jättepolkaklubba, kex med mera. Dessutom känner jag mig jäkligt stolt över skapelsen. Ingen ordning här inte med andra ord. Jag fegade ur och vågade inte bjuda på den berömda vattenmelontårtan. Men det bästa av allt är ju att det aldrig är försent för nya friska tag. Med svullen och bubblig mage, trötthet som ett ålderdomshemsom är det skönt att veta jag är åter på banan imorgon efter några syndens dagar.
Glädjande var att det inte var godiset i fiskdammen (ja jag föll i sockertransen även där om än ganska få bitar) som uppskattades mest av barnen utan de små playmobilbyggsatsena.
Nästa år ska jag banne mig testa gästerna på melontårtan och gör den succé då kommer jag känna mig riktigt glad.
fredag 11 juli 2014
torsdag 10 juli 2014
Mormors chokladkokostoppar lchf
Den här fotbollstårtan gjorde jag till min stora kille. Den består av en budapestbotten som jag delade på mitten istället för att rulla ihop som en rulltårta. Fyllningen i mitten är samma som i budapestrulle; mandariner och vispad grädde. Toppen klädde jag med grädde och kavlade ut grön marsipan som en fotbollsplan. Därpå fick spelarna sköta resten. Den gjorde succé och hans ansiktsuttryck när han fick se den ska jag gömma i mitt hjärta.
Mormor bakade ett lchfalternativ till tårtan - chokladkokostoppar - under tiden jag, för ovanlighetens skull, stod bredvid och mätte upp socker, vaniljpulver, kavlade marsipan och målade heldragna linjer med kristyr.
Mormors chokladkokostoppar
3 dl kokos
2 ägg
2 msk kakao
25 gran smält smör
Vaniljpulver
Honung
Blanda alla ingredienser och klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt. Grädde mitt i ugnen tills de är fasta och fått lite färg.
onsdag 9 juli 2014
Somrig drink med röda bär och gurka
Idag fick vi igång den gamla uteduschen som jag sprang och lekte under som barn. Jag och min brorsdotter tog oss en svalkande dusch i den. Rättare sagt lekte vi utespa. Vi rullade handdukar i en korg som vi sedan prydde med rosor, små tvålar, vatten, frukt och schampo. Det var en härlig känsla att tvätta håret utomhus men ack så kallt. Innan allt schampo var urtvättat fick vi springa ur några gånger för att värma oss i solen.
På kvällen svalkade vi (vuxna) oss istället med den här goda drinken (som var perfekt användningsområde för röda vinbär).
Sommar i ett glas med gubbröra på tesked
Somrig drink med röda bär och gurka
1/2 dl Röda vinbär
1 tsk Honung
3 cl Rom
1 cl Gin
Gurka
Club soda eller mineralvatten
Stöt vinbären med honung direkt i glaset så att de blir mosiga. Rör i rom och gin. Fyll upp med club soda eller mineralvatten. Garnera med gurka.
tisdag 8 juli 2014
Grillade räkor och havskatt - förrätt
Det tar sig och antalet grillmåltider blir fler och fler. Idag stod dock storebror vid glöden och skötte det med bravur. Vi beslutade oss för att testa att grilla färska, kokta räkor och smidde en plan i tankarna. Från början var den att spänna fast dem i en fiskgrilltång men vi hittade en bricka med hål i avsedd att sätta på grillen. De blev supergoda! Det enda vi gjorde med dem innan var att salta med flingsalt och strö över chiliflingor. Därefter tog grillmästaren vid och skötte grillningen. Eftersom vi var tveksamma till resultatet köpte vi även en bit havskatt som grillades i fiskgaller med skivor av citron. Oj vilken fisk det är. Så köttig och härlig. I glasen bourgogne.
måndag 7 juli 2014
Strandkål
Idag plockade jag strandkål för första gången. Jag googlade lite snabbt och kom fram till att prova förvälla bladen. Det är alltid lika spännande att prova nya ingredienser och nya smaker. De spänstiga bladen var enkla att bryta av och känslan av att de vuxit upp med bästa utsikt över Hallandsväderö och kryddats med salta vindar från havet gjorde att de smakade gott redan innan jag hunnit hem till köket. Om ni är ute och plockar så tänk på att strandkålen i Blekinge och på Gotland är fridlyst.
Efter förvällningen smakade jag på bladen. De var ganska träiga och beska eller kanske bättre beskrivet som grova på nåt vis. Jag tillsatte då lite finhackad lök, vitlök och smör så att det fick småfräsa ihop lite efter förvällningen. Efter en god stund slog jag över en skvätt av rosevinet i glaset bredvid mig. Före servering hade vinet kokt in. Dessvärre blev smaken ungefär densamma och den lite råa eller grova smaken fanns kvar. Jag ska inte ge upp utan se mig omkring efter tips på när den är bäst att plocka och hur den ska tillagas.
Strandkålen fick agera dekoration runt kvällens middagsbord. Det klarade den dock utmärkt då den, trots min ganska styvmoderliga behandling, behöll färgen fint. På kålen låg goda smörstekta rödtungor som tillsammans med övriga tillbehör uppskattades ljudligt.